PODSTIČU NATALITET

Kineska kompanija Trip.com prati slične inicijative manjih firmi i dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa demografskom krizom.
custom jerseys
chicago bears
buffalo bills apparel
nfl shop free shipping
nfl store
nfl fan shop
nfl com shop
cheap nfl jersey
shop nfl
authentic jersey
cheap jerseys
super bowl 2023 logo
nfl jersey shop
nfl chiefs
cheap nfl jerseys
nfl eagles jersey
cowboys jersey
nfl shop
sanfran 49ers
nfl football jerseys
cheap nfl jersey
nfl pro bowl 2023
cheap nfl jerseys
dallas cowboys jersey
nfl tshirt
nfl jersey sales
New England Patriots
kansas city chiefs super bowl wins
nfl pro shop
buffalo bills games
custom team jerseys
nfl dallas cowboys
nfl super bowl
denver broncos
nfl pro shops
nfl jerseys cheap
nfl jersey sales
custom nfl jersey
cheap nfl jerseys
nfl jersey shop
nfl jerseys for sale

Jedna od najvećih svetskih onlajn turističkih agencija, kineska kompanija Trip.com, uvodi nove subvencije za brigu o deci u vrednosti od 138 miliona dolara kako bi podstakli svojih 32.000 zaposlenih da imaju više dece.

kineska kompanija

Zaposleni koji su u kompaniji Trip.com proveli najmanje tri godine dobijaće godišnji bonus od 10.000 juana (1.376 dolara) za svako novorođeno dete, svake godine od prvog rođendana deteta do pete godine. Ove povlastice stupaju na snagu od 1. jula.

„Uvođenjem ovih subvencija za brigu o deci, cilj nam je da pružimo finansijsku podršku koja će ohrabriti naše zaposlene da osnuju ili prošire svoje porodice bez ugrožavanja svojih profesionalnih ambicija i postignuća“, naveo je izvršni predsednik Trip.com-a Džejms Liang u saopštenju.

Najava Trip.com prati slične inicijative manjih kineskih kompanija i dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa demografskom krizom.

Prvi put posle više od 60 godina, broj stanovnika u Kini se smanjio. U 2022. godini dostignuta je najniža stopa nataliteta od osnivanja komunističke Kine 1949. Prema podacima Ujedinjenih nacija Kina je sada druga najmnogoljudnija zemlja na svetu, posle Indije.

Peking ukinuo politiku „jednog deteta”

Peking je ukinuo svoju decenijsku politiku „jednog deteta” 2015. godine, u početku dozvoljavajući bračnim parovima da imaju dvoje dece. Ali nakon kratkog porasta u 2016, nacionalna stopa nataliteta je nastavila da pada.

Ovo pitanje je ključna briga za kreatore politike, jer bi moglo imati duboke implikacije po zemlju. Povećava se problem starenja stanovništva, što bi moglo da utiče na ekonomski rast i smanjenje poreskih prihoda i doprinosa penzionom sistemu koji je već opterećen.

Na Trip.com-u, svi zaposleni sa punim radnim vremenom koji su radili za kompaniju tri godine će se kvalifikovati za bonus, bez obzira na njihov pol, poziciju ili lokaciju posla, navodi kompanija.

Ima i drugih primera. Poljoprivredna kompanija Beijing Dabeinong Technology saopštila je prošle godine da će dati 90.000 juana (12.391 dolara) gotovinskog bonusa zaposlenima ako dobiju treće dete, prenose državni mediji. Za rađanje prvog ili drugog deteta dobija se nadoknada od 30.000 juana (4.130 dolara) i 60.000 juana (8.260 dolara), navodi se u izveštajima.

Prošlog meseca, QiaoYin City Management, firma koja pruža gradske sanitarne usluge, objavila je da će ponuditi 100.000 juana (13.759 dolara) bonusa zaposlenima za rođenje trećeg deteta. Taj potez je imao za cilj smanjenje finansijskog opterećenja za porodice mladih zaposlenih i odgovor na poziv vlade da se podstakne rađanje, saopštila je kompanija.

Pad broja venčanja u Kini

Pad nataliteta nije jedina briga za Peking. Manje ljudi u Kini se takođe venčava, što bi moglo da pogorša problem.

Oko 6,83 miliona parova venčalo se 2022. godine, prema podacima koje je ranije ovog meseca objavilo kinesko Ministarstvo državne uprave. To je za oko 10,5 odsto manje u odnosu na 7,63 miliona brakova registrovanih 2021. godine i najmanji je zabeležen broj od kada je ministarstvo počelo da objavljuje podatke 1986. godine.

Kreatori politike su dodatno ublažili ograničenja za rađanje 2021. godine, dozvoljavajući troje dece, i pojačali napore za podsticanje većih porodica, uključujući plan objavljen prošle godine za produženje porodiljskog odsustva, i pružanje poreskih olakšica i drugih pogodnosti porodicama.

Ali ti napori tek treba da daju rezultate usred promena rodnih normi, visokih troškova života i obrazovanja i ekonomske nesigurnosti.

Izvor: RTS