ZLOUPOTREBA STVARALAŠTVA

Pošteno je da književnici dobiju naknadu za to što „hrane“ AI i omogućavaju napredak. AI izbacuje iz sebe ono što upije, a to je ljudski rad.

Oko 10.000 književnika poslalo je otvoreno pismo u kome se traži da kompanije koje koriste veštačku inteligenciju (AI) ne koriste njihove radove bez njihovog prethodnog odobrenja.

književnici ai

U pitanju je peticija koju su, između ostalih, potpisali književnici Margaret Atvud, Filip Pulman, Den Braun, Džonatan Frenzen i mnogi drugi i koja se tiče dozvole i dela zarade putem AI.

Članovi Udruženja autora (Authors Guild), najvećeg američkog udruženja pisaca, ovo pismo poslali su kompanijama OpenAi, Alphabet, Meta, Stability Ai i IBM, piše Guardian.

Svi ovi autori žele da budu pošteno plaćeni kada veštačka inteligencija koristi njihova dela za stvaranje nečeg novog, ali i da oni pre toga budu pitani da li odobravaju takvu upotrebu.

Maja Šanbag Lang, predsednica ovog udruženja, rekla je: „Ono što proizvede veštačka inteligencije uvek će biti derivat. AI izbacuje iz sebe ono što upije, a to je ljudski rad. Pošteno je da književnici dobiju naknadu za to što „hrane“ AI i omogućavaju napredak“.

Džonatan Frenzen je istakao da „Udruženje autora pravi važan korak ka zaštiti prava svih Amerikanaca čiji podaci i reči i slike se iskorišćavaju, za veliki profit, a bez njihovog odobrenja. Drugim rečima, to su manje-više svi Amerikanci koji imaju više od šest godina“.

Članovi udruženja istakli su i kako napredak veštačke inteligencije – njima još više otežava da zarade dovoljno novca od veštine koju su mnogi od njih usavršavali decenijama unazad.

Ovo nije prva ovakva peticija, odnosno otvoreno pismo, jer i druga udruženja pokušavaju da zaštite svoje članove u jeku napretka veštačke inteligencije.

Izvor: Danas