KOCKE S ANANASOM I VIŠNJAMA

Ako iz nekog razloga izbegavate sladoled, pravo osveženje na visokim temperaturama mogu vam doneti ove savršene kocke s ananasom i višnjama.

kocke s ananasom

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike griza
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
ZA FIL:
400 grama ananasa iz konzerve
400 grama višanja bez koštica
700 mililitara vode
2 kesice praška za puding od vanile
8 kašika šećera
1 kašika ruma
ZA UKRAŠAVANJE:
200 mililitara mleka
2 kesice praška za šlag

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Mutimo žumanca i šećer mikserom, dok se šećer ne rastopi. Zatim mikserom izmutimo belanca. Izmućena žumanca dodamo u sud sa izmućenim belancima. Dodamo vanilin šećer, griz, brašno i prašak za pecivo. Mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Unutrašnjost tepsije namažemo puterom. Preručimo testo u tepsiju. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.

Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, sipamo veći deo pripremljene vode i dodamo šećer. U preostalu vodu u menzuri dodamo prašak za puding. Mutimo žicom za mućenje. U provrelu vodu sipamo rum. Neprekidno mešajući žicom u provrelu vodu sipamo razmekšan puding. Kada puding dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta.

Krugove ananasa poređamo na patišpanj. U udubljenja na ananasu kao i na patišpanj nanesemo višnje. Na kolač nanesemo vreo puding. U sud sipamo mleko i dodamo prašak za šlag. Mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu.

Ohlađen kolač sečemo na parčad. Jednu kocku stavimo na tanjir za serviranje. Šlagom punimo kuvarski špric i ukrasimo kolač kao i tanjir za serviranje. Na šlag nanesemo višnje.

Prijatno!