DEEP SLEEP

Želite putovanje u središte zemlje – onda možete da prespavate pod zemljom, u napuštenom viktorijanskom rudniku škriljca u severnom Velsu.

Gosti Dip slipa imaju mogućnost da prenoće u jednoj od četiri brvnare 419 metara pod zemljom – ili u posebnoj odaji sa krovom od škriljaca.

pod zemljom

Ukoliko odlučite da prespavate u nekoj od luksuzno uređenih koliba u napuštenom rudniku u Velsu, morate imati u vidu da putovanje do njih zahteva odvažnost i dobru kondiciju.

Očekuje vas dvočasovno pešačenje, pentranje, spuštanje zip-lajnom, i plovidba podzemnim kanalima.

Na svom vrhuncu, kamenolom i rudnik Kvmortin, na padini brda u Tanigrišaju, zapošljavali su stotine ljudi. Ali kao i većina industrije škriljaca u severnom Velsu, zatvoren je sredinom 20. veka i ostavljena da propada.

Međutim, poslednjih godina je pronašao novi život kao mesto za ekstremne avanture, koje vodi „Go Below Underground Adventures“.

Može se pohvaliti prvim najdubljim zip linijom na svetu i slobodnim padom – a sada polaže pravo na prvi hotel ispod zemlje.

– Postoje dva glavna razloga zašto se sa ovim počelo – objašnjava Majk Moris, vodič i operativni menadžer „Go Below“ -a, pa nastavlja:

– Pre svega zbog velikog interesovanja, zaista. Mnogi turisti koje smo vodili na naša avanturistička putovanja su nam stalno govorili: ‘Zar ne bi bilo sjajno spavati ovde dole’. I pomislili smo – da – zašto da ne.

– Drugo, naš vlasnik, Majls, želi da stvara prve stvari – poput prvog podzemnog slobodnog pada na svetu, najduže i najdublje podzemne vožnje zipom. Bila je to još jedna prilika da pokaže svoju kreativnu stranu i stvori ovaj prostor.

Ovaj poslovni potez je podstaknut i sve većom popularnošću severnog Velsa kao odredišta za ekstremne avanture.

Ali nije sve išlo tako glatko i bez izazova

Čak i najbrže putovanje niz rudnik oduzima iskusnom osoblju više od sat vremena, dok se kreću kilometrima tunela niz strme stene, zatrpane starom opremom i gomilama otpada od škriljaca.

Povratak je još naporniji, jer treba imati snage da se sve iznese uzbrdo. Ali zaposleni u Dip slipu kažu da su reakcije gostiju vredne truda.

Posle napornog putovanja do odredišta, kada stignu do koliba, prva reakcija gostiju je samo „Vau!“.

Naravno, ovaj „vau“ ima i svoju cenu. Noćenje u kolibi košta oko 400 EUR – dok boravak u „luksuznoj“ odaji od škriljaca košta 600 evra.

Hrana je uključena, ali oni koji očekuju gurmansku gozbu biće razočarani. Iz bezbednosnih razloga, postoji i zabrana alkohola, što i nije neobično, jer poslednja stvar koju biste želeli je da se mamurni pentrate 500 metara.

Izvor: RTS