MALI GENIJE

Loren Simons, kojeg nazivaju i jednim od najpametnijih dečaka na svetu zbog izuzetnih akademskih uspeha i visokog koeficijenta inteligencije stigao je u Hrvatsku.

Loren Simons ma 13 godina, a uskoro i doktorat. Još pre četiri godine izrazio je želju da dođe u Hrvatsku, a sada mu se želja i ostvarila. Zašto Hrvatska? Zbog Nikole Tesle.

loren simons

Zašto baš Tesla od svih svetskih naučnika, inače ćutljivi Loren Simons kao iz topa odgovara: „Njega ne možete uporediti s drugim naučnicima, onima koji su dobili Nobelove nagrade. On je zaista veliki um. Nadam se da ću dostići bar 50 posto njegovog znanja, koje je zaista jedinstveno.“

Naizgled obični 13-godisnjak, Loren iza sebe već ima već magisterijum kvantne fizike i plan koji misli da ostvari.

„Da imam svoju laboratoriju, da sam okružen multidisciplinarnim naučnicima i da idem ka postizanju svog cilja – produženja života ili čak besmrtnosti“.

Da mu je želja da poseti Hrvatsku, znao je još pre četiri godine, kad ga je u Holandiji, kao devetogodišnjeg studenta kvantne fizike u Antverpenu.

„Najviše se zanimam za teoriju kvantne fizike. To sam diplomirao i magistrirao s 11 i 12 godina“, napomenuo je.

Nakon toga je upisao doktorat. Istražuje medicinu, biologiju, hemiju i fiziku.

„Nisam, nemojte pogrešno da me shvatite, šmokljan. Ja sam kao ostala deca. Dok oni idu u školu, ja idem na univerzitet“, objasnio je.

Upisao doktorske studije sa 12

Tada devetogodišnjak, Loren je 2020. bio na putu da postane najmlađi univerzitetski diplomac na svetu, ali je prekinuo studije na holandskom univerzitetu u Ajndhovenu nakon spora oko mogućeg datuma diplomiranja.

Simons je tada bio na naslovnim stranama širom sveta, jer je trebalo da završi elektrotehiku na univerzitetu u Ajndhovenu pre kraja godine, što bi ga učinilo prvim na svetu diplomcem mlađim od 10 godina.

Sa šest godina, dečak iz primorskog grada Ostendea završio je osnovnu školu. Tri godine kasnije započeo je fakultet. On je 2021. bio prvi jedanaestogodišnjak koji je diplomirao u Belgiji, a u julu 2022., sa 12 godina, magistrirao je kvantnu fiziku na Univerzitetu u Antverpenu.

Iste godine počeo je novo poglavlje: Simons je započeo doktorat na prestižnom institutu Maks Plank. Tamo je takođe bio na stažiranju u istraživačkoj grupi Attoworld u Minhenu, gde je sa svetski poznatim profesorima istraživao lasere za otkrivanje raka u krvi ljudi.

„On voli da bude tamo pa ostaje tamo“, rekao je njegov otac Aleksandar tada, ne otkrivajući čime će se baviti doktorat njegovog sina. „To će biti kombinacija hemije, medicine i fizike i on će biti u laboratorijama iz dana u dan.“

Njegov otac je dodao da Loran ne voli da se ograničava na jedno polje istraživanja. „On će dobiti vreme koje mu je potrebno da to ostvari. Može da uroni u ta tri polja, što je divno.“

Izvor: Dnevnik.hr