POTVRĐENA BOLEST

Pre ove dijagnoze u Kini, najmlađi pacijent sa Alchajmerovom bolešću imao je 21 godinu.

Neurolozi u klinici za pamćenje u Kini dijagnostikovali su Alchajmerovu bolest kod 19-godišnjaka, tako da je on najmlađi pacijent na svetu kojem je to stanje utvrđeno.

najmlađi pacijent

Tinejdžer je počeo da doživljava pad pamćenja oko sedamnaeste godine, a kognitivni gubici su se samo pogoršavali tokom godina.

Snimanje mozga pacijenta pokazalo je skupljanje hipokampusa, koji je uključen u pamćenje, a njegova cerebrospinalna tečnost je nagovestila uobičajene markere ovog najčešćeg oblika demencije.

Alchajmerova bolest (AD) se često smatra bolešću starih osoba, a ipak slučajevi ranog početka, koji uključuju pacijente mlađe od 65 godina, čine do 10 odsto dijagnoza, prenosi Science alert.

Skoro svi pacijenti mlađi od 30 godina mogu da imaju Alchajmerovu bolest objasnjenu patološkim mutacijama gena, što ih stavlja u kategoriju nasledne Alchajmerove bolesti (FAD). Što je osoba mlađa kada dobije dijagnozu, veća je verovatnoća da je to rezultat neispravnog gena koji je nasledila.

Ipak, istraživači sa Medicinskog univerziteta Kapital u Pekingu nisu mogli da pronađu nijednu od uobičajenih mutacija odgovornih za rani početak gubitka pamćenja, niti bilo koje sumnjive gene kada su izvršili pretragu širom genoma.

Pre ove dijagnoze u Kini, najmlađi pacijent sa Alchajmerom imao je 21 godinu. Oni su nosili mutaciju gena PSEN1, koja prouzrokuje nakupljanje abnormalnih proteina u mozgu, formirajući naslage toksičnih plakova, što je uobičajeno za Alchajmerovu bolest.

Slučajevi poput ovog najnovijeg u Kini predstavljaju misteriju. Niko od porodice 19-godišnjaka nije imao istoriju Alchajmerove bolesti ili demencije, što je otežavalo kategorizaciju kao FAD, ali tinejdžer nije imao druge bolesti, infekcije ili traume glave koje bi mogle da objasne njegov iznenadni kognitivni pad.

Dve godine pre nego što je upućen u kliniku, tinejdžer je imao problem da se fokusira na predavanja u školi. Čitanje je takođe postalo teško i njegovo kratkoročno pamćenje je opadalo. Često nije mogao da se seti događaja od prethodnog dana i uvek je gubio svoje stvari.

Na kraju, kognitivni pad je postao tako veliki da mladić nije mogao da završi srednju školu, iako je i dalje mogao da živi samostalno.

„Istraživanje misterija mladih ljudi sa Alchajmerovom bolešću može postati jedno od najizazovnijih naučnih pitanja budućnosti“, predviđaju neurolozi.

Izvor: N1