ZA SAMO ČETIRI DANA

Istraživanje prema kome je pronađen koktel koji preokreće starenje još je u ranoj fazi, a studija se isključivo koncentriše na ljudske ćelije u laboratoriji.

Dejvid Sinkler, poznati naučnik sa Harvardske medicinske škole, i njegov tim objavili su istraživanje u kojem tvrde da koktel hemikalija može preokrenuti starenje ljudskih ćelija za samo četiri dana.

koktel starenje

Studija, objavljena u časopisu „Aging“, opisuje identifikaciju šest hemijskih koktela koji vraćaju mladalački profil transkripta.

U biologiji „transkript“ je niz molekula RNK proizveden transkripcijom, odnosno procesom stvaranja ekvivalentne kopije molekula RNK, koristeći sekvencu molekula DNK, prenosi portal „Sajens alert„.

„Identifikovali smo šest hemijskih koktela koji, u manje od sedam dana, bez ugrožavanja identiteta ljudskih ćelija, obnavljaju mladalački profil celog gena i obrću ‘transkriptomski vek’“, piše u studiji.

Istraživanje je još u ranoj fazi, a studija se isključivo koncentriše na ljudske ćelije u laboratoriji.

Iako tačni recepti hemijskih koktela nisu otkriveni, Sinkler je na „Tviteru“ pomenuo da su otkrili i više od šest koktela predstavljenih u radu.

Njegov tim, za sada, ne namerava da otkrije recepte „koktela mladosti“.

Istraživanje je izazvalo kontroverze zbog tvrdnje o otkrivanju eliksira protiv starenja, bez testiranja na životinjskim modelima.

Biogerontolog Met Kiberlin navodi da nema dokaza o reprogramiranju u tkivima ili celim životinjama.

„Niko nema lek koji bi zaustavio starenje“, napisao je on na „Tviteru“, a prenosi portal „Sajens alert“.

Izvor: Srna