PUTOVANJE ILI NOVAC

Austrijanci bez posla mogu podneti zahtev za godišnji odmor, ali za to vreme ne mogu primati naknadu za nezaposlene.

Brojni nezaposleni Austrijanci, prijavljeni na austrijskom Državnom zavodu za zapošljavanje (AMS), u dilemi su da li će ovog leta moći otići na more ili posetiti porodice u inostranstvu, javljaju tamošnji mediji.

austrijanci

Mogu, ali se tada moraju odaviti s AMS. „Zakon o osiguranju za slučaj nezaposlenosti propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako nemamo more, možete ići na Nežidersko jezero, ali ne na more.

Naravno, mogu podneti zahtev za godišnji odmor, ali za to vreme ne mogu primati naknadu za nezaposlene“, objasnio je šef AMS Johannes Kopf.

Kako se ističe, među ovim ljudima je i veliki broj onih iz zemalja bivše Jugoslavije koji su navikli da većinu slobodnih dana provode u matičnim zemljama. Ovaj put verovatno će ih biti manje jer godišnji odmori u inostranstvu više neće biti na teret države.

Prema tim novinama, do kraja juna ove godine u Austriji su 307.732 osobe prijavljene u AMS kao nezaposlene. Od toga je 239.301 nezaposleno, a 68.431 na školovanju.

Nedavno je došlo do izmena u pravilniku, što mnogim nezaposlenima ne odgovara, a to je da ova služba može osobe prijavljene u bazi podataka slati na rad u drugu austrijsku pokrajinu, ako ima slobodnih mesta za taj obrazovni profil.

Austrija ima devet saveznih država, od kojih su neke međusobno udaljene više od 500 kilometara.

Kako je istakao Kopf, to se odnosi samo na ljude koji nemaju dece ni rodbine o kojoj bi se brinuli. Napomenuo je da oni koji se zbog posla moraju preseliti u drugu pokrajinu moraju dobiti određeni stambeni prostor.

Izvor: Seebiz