UPOZORENJE NA SEDAM STRANA

Nikson, koji je imao 81 godinu u to vreme, napisao je pismo u kojem vizionira rat u Ukrajini nakon što se vratio sa dvonedeljnog puta iz te zemlje i Rusije.

Mesec dana pre nego što je preminuo 1994. godine, bivši predsednik SAD Ričard Nikson napisao je pismo tadašnjem predsedniku SAD Bilu Klintonu nudeći mu savete, posebno o Rusiji, rekavši da će, ukoliko dođe do sukoba u Ukrajini, rat u BiH izgledati kao „baštenska zabava“.

rat u ukrajini

Sadržaj pisma je objavila Klintonova predsednička biblioteka, a o njegovom sadržaju je za „Vol strit džurnal“ govorio profesor istorije Luk Ničer.

U pismu na sedam strana od 21. marta 1994. godine, Nikson je dao jasnu procenu političke situacije u Rusiji, predviđajući precizno da će se odnosi između Moskve i Kijeva pogoršati i da će neko kao Putin doći na vlast, kazao je Ničer.

Nikson, koji je imao 81 godinu u to vreme, napisao je pismo nakon što se vratio sa dvonedeljnog puta u Rusiju i Ukrajinu, prenosi “Njujork post“.

Nikson je smatrao da je opstanak političkih i ekonomskih sloboda u Rusiji „najvažnije pitanjem spoljne politike“ sa kojim će se ta nacija susresti u 20. veku.

Shvatajući to, rekao je Klintonu da je, na osnovu onoga što je video u Rusiji, nova demokratija pod bivšim ruskim predsednikom Borisom Jeljcinom „u opasnosti“.

Nikson je u pismu predvideo da će se odnosi između Moskve i Kijeva raspasti, a situaciju u Ukrajini je nazvao „izuzetno zapaljivom“.

Rekao je da će ukoliko situacija, tj. rat u Ukrajini izmakne kontroli, Bosna biti “kao baštenska zabava“.

Bivši predsednik je tada savetovao Klintona da ojača američko diplomatsko prisustvo u Kijevu, a apelovao je i da se razviju odnosi sa Jeljcinovim potencijalnim političkim naslednicima.

„Buš (senior) je napravio grešku jer se previše držao za Gorbačova, zbog ličnog prijateljstva. Morate da izbegnete istu grešku pošto imate veoma dobre lične odnose sa Jeljcinom“, napisao je Nikson u pismu Klintonu.

Izvor: Tanjug