ULEPŠAVANJE ENTERIJERA

Uz par saveta i pravila, vrlo lako možete da odaberete kvalitet i oplemenite zidove svog prostora adekvatnim bojama, učinivši ga lepšim i nesvakidašnjim.

Bilo da opremate svoj dom, poslovnu kancelariju ili bilo koju drugu prostoriju, složićete se sa činjenicom da će veliku ulogu u enterijeru igrati boja zidova.

oplemenite zidove bojama

Boje na zidovima od velike su važnosti prilikom uređivanja bilo kog prostora, budući da one mogu da daju prostoriji potpuno nov i drugačiji izgled. Stoga, u nastavku teksta dajemo vam nekoliko saveta pomoću kojih ćete lako uspeti da oplemenite svoje zidove najboljim i najkvalitetnijim bojama.

Uvek se oslonite na gotove boje

Prvi i osnovni izbor prilikom krečenja i određivanja boje za bilo koju prostoriju biće gotove boje za zidove. Gotove boje za zidove tonirane su uglavnom u modernim i najpopularnijim nijansama, koje su izbor za gotovo sve prostorije. Kada je u pitanju kvalitet istih, može se reći da su gotove boje najpraktičnije i najbolje za upotrebu, a dovoljno ih je samo promešati pre upotrebe.

Gotove boje su idealan izbor za različite prostorije, te stoga nije čudno što su uglavnom prvi izbor svima koji kreče bilo koju prostoriju. Primera radi, gotove boje mogu se sresti u dečijim sobama, vrtićima, igraonicama, na muralima i svim ostalim prostorima u kojima se zahteva brza, a laka i jednostavna aplikacija. Izuzetno su jednostavne zbog malog pakovanja, a budući da su odmah spremne za upotrebu, mnogi se odlučuju da krečenje sa gotovim bojama obave i sami. Dakle, s obzirom na to da se pod tim pojmom misli na već tonirane boje, one su idealne za uradi sam projekte i predstavljaju najlakši i najbrži način da se pomeni atmosfera u prostoru. Uz gotove boje možete potpuno samostalno učiniti svoj dom lepšim, te postati pravi umetnik, koji će po svojoj želji učiniti prave majstorije na zidovima. Gotove boje, dakle, štede novac, ostvaruju na najbolji način vaše želje i čine da uredite dom po svim svojim zamislima.

Isto tako, gotove boje možete koristiti za isticanje različitih detalja u enterijeru, kako u vašem domu tako i u poslovnom prostoru. Stoga, možete pustiti mašti na volju i koristiti crvenu, zelenu ili plavu boju kako biste napravili šare u vašem kafiću, restoranu, galeriji, vrtiću, holu, ulazu u zgradu i bilo kojoj drugoj prostoriji.

Stvorite tehnike na zidu pomoću dekorativnih boja

Ukoliko želite da vašem prostoru date vedrinu i svežinu, potrebno je da se okrenete ka dekorativnim bojama za zidove. Zidovi koji su dekorativno obrađeni čine svaki životni ili poslovni prostor potpuno drugačijim i nesvakidašnjim, a lako mogu zadobiti i notu luksuza i glamura. Pritom, uopšte nije potrebno da svi zidovi budu ukrašeni bilo kakvom dekorativnom tehnikom, već je dovoljno da samo jedan zid obradite određenom teksturom i date celoj prostoriji svežinu.

Tehnike na zidu će na različite načine učiniti vaš prostor posebnim. Bilo da se odlučite za teksturu betona, prirodnog kamena ili drveta, možete na različite načine potpuno transformisati izgled vašeg enterijera i učiniti ga sofisticiranim, elegantnim i potpuno otmenim i privlačim za boravak. Stoga, vaši zidovi biće prelepo dekorisani godinama unapred, budući da je ovo tehnika koju odlikuju kvalitet i dug životni vek.

Kada su u pitanju konkretne tehnike na zidovima koje se mogu izvesti, bitno je znati da postoji širok spektar proizvoda u ponudi. Primera radi, za svetlucav izgled možete birati Decor Crystal ili Decor Delight, dok je za eleganciju prirodnog kamena ili mermera najbolje da odaberete Decor Aurora ili Egeo. Prirodni kamen će moći najbolje da se dočara uz Decor Travertino, dok će se toplina drveta u enterijeru odraziti uz pomoć tehnike Decor Versus i Acero.

Ne treba zaboraviti ni dekorativne tehnike za zidove, koje veoma lako uspevaju da dočaraju i naglase efekat koji želite da ostvarite dekorativnom tehnikom. Primera radi, boje pustinjskog peska, svetlucave boje ili različite baršunaste teksture mogu u trenutku da stvore potpuno drugačiji enterijer i da učine prostor lepšim i privlačnijim.

Birajte boje u skladu sa prostorijom

Kada birate odgovarajuće boje za svaku prostoriju u kući, važno je da znate da svaki kutak ima svoje povoljne, ali i nepovoljne boje. Primera radi, dnevna soba može zahtevati ponekada i intenzivnije boje kao što je crvena, s tim što je treba koristiti u granicama. Svakako, kako bi se doprinelo što većoj dozi svetlosti u glavnoj prostoriji doma, potrebno je obogatiti dnevni boravak pastelnim bojama. Sa druge strane, u hodniku se često preporučuju bela, žuta ili krem boja.

Kuhinja i trpezarija će najbolje izgledati uz svetle i blage tonove, te se često biraju žuta ili bela boja. Sa druge strane, kupatilo će doći do izražaja uz umirijuću zelenu ili plavu boju, dok i spavaće sobe treba da imaju umirujuće i nežne nijanse. Na kraju, najvažnije je da u odabir boja uključite i lični ukus, kako biste u potpunosti odabrali boje koje vama odgovaraju.

Uz pomoć par saveta i pravila, svako može vrlo lako odabrati kvalitetne i adekvatne boje i tako oplemeniti svoj prostor i učiniti ga lepšim i nesvakidašnjim. Važno je akcenat staviti na boje u prostoriji i shodno tome ukrašavati zidove različitim tehnikama. Na taj način ćete uspeti da različite prostorije obogatite savršenim bojama, koje će umiriti vaše oko i učiniti da uživate u njima.