UZROČNO-POSLEDIČNA VEZA

Osobe sa nelečenim oštećenjem vida imaju mnogo veći rizik od razvoja demencije, prema najnovijim istraživanjima.

Kako prenosi CNN, dr Džošua Erlih i njegove kolege analizirali su podatke dobijene iz studije sprovedene 2021. godine koja je obuhvatila skoro tri hiljade ljudi.

osobe vida

Za potrebe pomenutog istraživanja, svim učesnicima starijim od 71 godine dodeljeni su tablet uređaji sa testovima za vid na blizinu i na daljinu, kao i osetljivost na kontrast, a zatim su podvrgnuti testu demencije.

Neki znaci demencije otkriveni su kod 12,3 odsto ispitanika koji su učestvovali u analizi. Kako objašnjavaju autori studije, kod obolelih od dalekovidosti taj broj je skočio na 19,5 odsto, kod kratkovidih 21,5 odsto, a kod onih sa teškim oštećenjima čak 32,9 odsto.

„Ovo istraživanje nam je pokazalo kako čak i blago oštećenje vida kod ljudi može povećati rizik od demencije“, objašnjava dr Ariel Silverman, direktor istraživanja u Američkoj fondaciji za slepe.

Međutim, važno je napomenuti da zbog načina na koji je osmišljena najnovija studija, naučnici nisu mogli sa sigurnošću da saznaju da li je oštećenje vida zaista jedan od uzroka demencije, već samo da su oni međusobno povezani.

Kako objašnjavaju, demencija bi mogla da izazove gubitak vida ili bi se oba stanja mogla javiti istovremeno, zbog čega je potrebno uraditi više sličnih analiza da bi se došlo do tačnog zaključka.

Izvor: Index.hr