PEČENI SVINJSKI FILE SA CRVENIM KUPUSOM

Ako želite za ručak da spremite specijalitet iz nekadašnjih „old skul“ restorana, predlažemo vam ovaj pečeni svinjski file sa crvenim kupusom. Podsetiće vas na neka stara vremena.

svinjski file

Sastojci:

1 kilogram svinjskog filea
1 veza povrća za supu
pola glavice crvenog kupusa
2 jabuke
2 glavice crnog luka
50 grama suvog grožđa
2 lovorova lista
2 kašike soja sosa
20-ak zrna belog bibera
1 goveđa kocka za supu
4-5 karanfilića
300 mililitara crvenog vina
5 kašika vinskog sirćeta
pola kašike šećera
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu, na šporetu, sa provrelom vodom stavimo lovorove listove i kocku za supu. Isečemo šargrepe, koren celera i paštrnaka na kocke i stavimo u veći sud. Dodamo pola glavice crnog luka isečenog na polukrugove, zrna belog bibera, posolimo i pobiberimo.

Parčad filea stavimo u sud i promešamo. Zatim u sud sipamo vino i vrelu supu. Dodamo 3 kašike vinskog sirćeta. Ostavimo meso da odstoji u marinadi 2 dana.

Na zagrejano ulje, u šerpi, stavimo preostali, sitno isečen crni luk da se prži. Kada luk omekša u šerpu dodamo sitno isečen kupus i oljuštene, krupno izrendane jabuke i promešamo. Zatim dodamo soja sos, 1-2 kašike vinskog sirćeta, pola kašike šećera, suvo grožđe, karanfiliće i jednu kutlaču tečnosti od marinade.

Kada se kupus isprži sklonimo šerpu sa šporeta. Izvadimo parčad filea iz marinade i pržimo u nauljenom roštilj tiganju. Za vreme pečenja meso okrenemo i poprskamo uljem.

Rešetkastom kašikom izvadimo povrće iz marinade i stavimo u manju šerpu. Dodamo dve kutlače tečnosti od marinade i stavimo šerpu na šporet. Kada marinada provri, sadržinu iz šerpe preručimo u blender i izmiksamo. Izmiksanu smesu vratimo u šerpu. Dodamo 100 mililitara vode. Stavimo šerpu na šporet i kada sos provri sklonimo sa šporeta.

Pečeni svinjski file sečemo na kosu parčad. Na sredinu činije za serviranje nanesemo kupus. Na kupus stepenasto poređamo parčad filea. Oko kupusa manesemo sos. Dekorišemo grančicama peršuna.

Prijatno!