ZAKLJUČAK KINESKIH LEKARA

Istraživači su otkrili da su prenatalno grupno ili timsko vežbanje, kao i ples, veoma efikasni u ublažavanju postporođajne depresije.

„Let’s Dance“ pokojnog Dejvida Bouvija ove godine puni 40 godina, a kako se čini, godišnjica pesme mogla bi biti prikladan poziv na ples za trudnice.

ples

Razlog takvom pozivu je vest da je tim kineskih lekara i naučnika zaključio da prenatalna vežba – a posebno ples – može pomoći u ublaživanju postporođajne depresije.

„Među raznim vrstama vežbanja, ples je imao najveći interventni efekat“, rekli su istraživači.

Savet je, međutim, da ne plešete sami nakon što obujete cipele za ples. Istraživači su otkrili da je prenatalno grupno ili timsko vežbanje takođe efikasno u ublažavanju postporođajne depresije.

Stanje postporođajne depresije moglo bi biti „značajna pretnja javnom zdravlju“, naveli su istraživači, koji procenjuju da 90 posto obolelih ne dobija nikakav tretman za postporođajnu depresiju, koja, iako se procene razlikuju od zemlje do zemlje, može pogoditi do 6 od 10 žena nakon što rode.

Tri ili četiri ciklusa vežbi nedeljno, u ukupnom trajanju do 150 minuta, izgledaju kao pravi način da se to prevenira, sugerišu istraživači, s preporučenim „umerenim“ intenzitetom.

Nalazi, opisani kao „meta-analiza“ koja je sprovedena na gotovo 3.000 žena i uključuje 26 studija, objavljeni su u medicinskom časopisu PLOS i temeljeni su na radu koji je sproveo tim s kineskog Univerziteta geonauka u Vuhanu.

Izvor: Hina