INFEKCIJA IZ VODE

Plivačko uho podrazumeva crvenilo i otečenost spoljnog dela uha i ušnog kanala, bolovi u tom području, iritirajuća koža koja se često i ljušti, kao i česta potreba za češkanjem.

„Plivačko uho“ ili Otitis externa upala je spoljnog ušnog kanala koja je vrlo česta u letnjim mesecima. Ime je dobila po tome što su leti mnogo češće aktivnosti poput plivanja kada određena količina vode može ući u uho i tamo uzrokovati upalu, ali može se javiti i u brojnim drugim situacijama.

plivačko uho

Najčešći uzrok ove neugodne, ali nezarazne i vrlo česte bolesti je bakterija koja ulazi u tkivo oko slušnog kanala i sa sobom nosi brojne simptome upale.

Mogu se javiti crvenilo i otečenost spoljnog dela uha i ušnog kanala, bolovi u tom području koji se pojačavaju ako dotaknemo uho, crvena i iritirajuća koža oko slušnog kanala koja se često i ljušti, kao i česta potreba za češkanjem usled jakog svraba.

Često se bol i pojača tokom žvakanja hrane, a moguća je i pojava prozirnog iscetka vrlo neugodnog mirisa. Neke osobe čak i privremeno gube sluh na uhu zahvaćenom snažnom upalom.

Međutim, ljudsko uho ima nekoliko načina kako da se zaštiti od upale, a u tome ključnu ulogu ima cerumen ili vosak. On formira tanak, vodootporni sloj na koži ušnog kanala, sadrži antibakterijska svojstva, skuplja ćelije mrtve kože i prašine pa ih prenosi izvan samog kanala.

Međutim, vrlo često naš način života doprinosi razvoju upale protiv koje se sam cerumen ne može boriti.

Kao što smo pomenuli na početku, bolest je dobila ime po aktivnosti plivanja, ali može se javiti i kod onih koji bazen ili more nisu videli godinama. Vrlo često pogađa sve one koji mnogo vremena provode napolju, poput fizičkih radnika ili one koji se tokom leta pojačano znoje pa kapi znoja dolaze i do ušnog otvora.

Rizik za pojavu upale još je veći ako koristimo pamučni štapić za čišćenje uši ili prirodno imamo veliku količinu voska u ušima ili pak uzan ušni kanal. Takođe se češće javlja ako osoba pati od kožnih bolesti kao što su akne, psorijaza ili ekcem, a iako zvuči pomalo kontradiktorno, rizik je veći ako osoba nosi kapu za plivanje. Naime, upravo tada pod određenim uglom u uho može ući voda i tamo se zadržati zbog kape koja ga pritiska.

Šta uraditi kada se bol ne smanjuje?

Ako osećate nekoliko dana ranije navedene simptome, svakako se obratite svom lekaru koji će nakon pregleda postaviti dijagnozu. Osim što će otoskopom pregledati uho, takođe će obratiti pažnju na crvenilo, ljuštenje kože oko spoljnog uha, moguće oštećenje bubne opne, kao i pitati o nedavnim aktivnostima i navikama čišćenja ušiju.

Jednom kada se postavi dijagnoza, lečenje najčešće uključuje tablete protiv bolova odnosno ibuprofen, kapi za uho koje obično sadrže svojstva antibiotika, a moguće je i čišćenje uha pod nadzorom lekara.

Dodatno se savetuje da tokom lečenja pacijent promeni svoje navike. To podrazumeva da se mora držati podalje od bilo kakvih slušalica ili čepića za uši, paziti da tokom tuširanja ne pokvasi uho i da koristi tople obloge koji će umanjiti bol.

Simptomi se obično povlače za desetak dana, ali ako to izostane, lekar opšte medicine pacijenta će uputiti otorinolaringologu na dalje pretrage.

Izvor: Zadovoljna.hr