PRODUŽAVA VEK

Konkretna hemijska struktura ovog leka bi mogla biti ciljana u budućim pokušajima da se produži životni vek i uspori starenje.

Lek za hipertenziju rilmenidin sposoban je da uspori starenje kod crva, pokazalo je istraživanje, što znači da bi efekat hipotetički mogao da se „prevede“ na ljude, pomažući nam da živimo duže i da budemo zdravi.

uspori starenje

Tim međunarodnih stručnjaka odabrao je rilmenidin za najnovije istraživanje jer su prethodne studije pokazale da oponaša efekte ograničenja kalorija na ćelijskom nivou. U nekoliko životinjskih modela, pokazalo se da smanjenje raspoložive energije uz održavanje ishrane unutar tela produžava životni vek.

Postavlja se pitanje da li se ovo odnosi na ljudsku biologiju ili je potencijalni rizik po naše zdravlje. Pronalaženje načina za postizanje istih prednosti bez troškova ekstremnog smanjenja kalorija moglo bi dovesti do novih načina za poboljšanje zdravlja u starosti.

U nizu testova, mladi i stariji crvi Caenorhabditis elegans lečeni lekom, koji se inače koristi za lečenje visokog krvnog pritiska, živeli su duže i pokazali bolje rezultate u različitim zdravstvenim pokazateljima na isti način sa ograničenim unosom kalorija, kako su se naučnici nadali.

„Prvi put smo uspeli da pokažemo na životinjama da rilmenidin može da produži život“, rekao je molekularni biogerontolog Žoao Pedro Magaljaš sa Univerziteta u Birmingemu u Velikoj Britaniji, dodajući da „sada žele da istraže da li rilmenidin ima druge kliničke primene“.

Inače, ovaj crv je omiljen za studije ove vrste jer mnogi njegovi geni imaju sličnosti sa onima u našem genomu. Međutim, uprkos ovim sličnostima, veza sa ljudima je izuzetno daleka.

Dalji testovi su pokazali da se aktivnost gena povezana sa ograničenjem kalorija može videti u tkivima bubrega i jetre miševa tretiranih rilmenidinom.

Drugim rečima, neke od promena koje restrikcija kalorija izaziva kod životinja za koje se smatra da donose određene zdravstvene benefite takođe se dešavaju sa lekovima za hipertenziju koje mnogi ljudi već uzimaju.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Drugo otkriće je da je biološki signalni receptor nazvan nish-1 ključan za efikasnost rilmenidina. Ova konkretna hemijska struktura bi mogla biti ciljana u budućim pokušajima da se produži životni vek i uspori starenje.

„Otkrili smo da su efekti rilmenidina koji produžavaju životni vek ukinuti kada je nish-1 izbrisan. Ključno je to što je spašavanje nish-1 receptora ponovo pokrenulo produžavanje životnog veka nakon tretmana rilmenidinom“, rekli su istraživači u radu objavljenom u januaru ove godine.

Niskokalorične dijete je teško pratiti i imaju niz neželjenih efekata, kao što su proređivanje kose, vrtoglavica i lomljive kosti. Još je rano za reći, ali se smatra da bi ovaj lek za hipertenziju mogao da pruži iste prednosti kao niskokalorična dijeta, a da pritom bude lakše za telo.

Ono što čini rilmenidin obećavajućim kandidatom za lek protiv starenja je to što se može uzimati oralno, već je široko propisan, a njegovi neželjeni efekti su retki i relativno blagi. Oni uključuju palpitacije, nesanicu i pospanost u pojedinim slučajeva.

Predstoji dug put da se utvrdi da li će rilmenidin delovati kao lek protiv starenja, ali rani znaci u testovima na crvima i miševima obećavaju. Sada znamo mnogo više o tome šta rilmenidin može da uradi i kako funkcioniše.

„Sa globalnim starenjem stanovništva, koristi od odlaganja starenja su ogromne, čak iako su male“, zaključio je Magaljaš.

Izvor: N1