ROK JE OKTOBAR 2024.

U fabriku svakoga dana ulazi sve više radnika domaćih i inostranih firmi zbog ugradnje nove opreme, kako bi srpski električni automobil ispoštovao rokove.

U Stelantisovoj fabrici automobila u Kragujevcu u punom zamahu je priprema iz koje će proisteći prvi srpski električni automobil. Proizvodnja bi trebalo da počne u oktobru 2024. godine, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata te fabrike Saša Đorđević.

srpski električni automobil

On je naveo da se probna proizvodnja očekuje do kraja ove ili početkom 2024. godine.

Đorđević je rekao da u fabriku svakoga dana ulazi sve više radnika domaćih i inostranih firmi zbog ugradnje nove opreme, te da je u tom smislu „napredak vidljiv“.

Đorđević je, međutim, naveo da ne može o tome da govori preciznije i više, budući da je i kompanija obavezala svoje zaposlene da ne iznose podatke i da je to stvar „lične odgovornosti“.

Prema njegovim rečima, radnici su proletos prihvatili kodeks koji se odnosi na „ćutanje“ o informacijama u vezi sa novom proizvodnjom. Podsetio je da je kompanija tako postupila i uoči početka proizvodnje „fijata 500L“.

„Fijat 500L je dugo bio pod maskom i niko od zaposlenih nije znao kako ovaj model izgleda, dok kompanija nije procenila kada je trenutak za promociju novog modela. I ovoga puta, kada se sprovode pripreme za proizvodnju električnog vozila, primenjuje se ista politika kompanije u cilju zaštite novog proizvoda u uslovima velike konkurencije na svetskom tržištu“, rekao je Đorđević.

On je kazao da niko od radnika ne zna kako izgleda električno vozilo koje će se sklapati u Kragujevcu.

„U Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu je trenutno angazovano 500 radnika, a kako je ranije bilo najavljeno, sa novom proizvodnjom biće uposleno ukupno oko 1.500 zaposlenih. Očekujemo i nove mlade radnike koji će proći obuke“, kazao je Đorđević.

On je izrazio očekivanje da će proizvodnja električnog vozila u Kragujevcu dovesti u Srbiju i taj grad dosta novih kooperanata, uz otvaranje novih radnih mesta, ali i zadržati firme koje već rade za fabriku automobila.

Izvor: Beta