TERAPIJA I PREVENTIVA

Povrede, alergije, opekotine, ubodi insekata, stomačni problemi, sve to može da iskomplikuje dugo očekivani odmor. Zato je putna apoteka nešto na šta ne bi trebalo da zaboravite.

Da se letovanje za vas i vašu porodicu ne bi pretvorilo u bolovanje najbolje je da se na vreme informišete bez kojih lekova ne bi trebalo da krenete na put, koje su najčešće neželjene reakcije na lekove, kao i da ne počinjete i ne završavate terapiju na svoju ruku. Putna apoteka – šta sve treba da sadrži od lekova i drugih medicinskih sredstava?

putna apoteka

Doktorka Jelena Mitrašinović, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, navela je da je najvažnije poneti hroničnu terapiju, koja je pacijentu poznata. Važno je pre godišnjeg odmora preračunati ukupnu količinu lekova koji će nam biti potrebni za celokupan period boravka na letovanju.

„Kada se pripremamo za godišnji odmor potrebno je da razmislimo šta je to što bi moglo da nam zatreba tokom godišnjeg odmora. U sastavu putne apoteke treba da se nađu lekovi protiv povišene temperature, protiv bolova, alergija, diareje, probiotik, kao i preparati za rehidrataciju. Naravno, važno je i u kom farmaceutskom obliku se nalaze preparati koje ćemo poneti na put“, istakla je doktorka.

Čuvanje lekova

„Lekovi se čuvaju u originalnim pakovanjima, jer za svaki lek postoje uslovi stabilnosti, da bi se sačuvala efikasnost leka. Potreban je oprez kada su lekovi u pitanju“, istakla je dr Mitrašinović.

Ona napominje da je važno koristiti lekove u dogovoru sa lekarom kako bi se izbegle neželjene posledice kojih nekada nismo ni svesni.