ROLAT SA BADEMIMA

Rolat od lisnatog testa sa bademima i suvim grožđem spada u red tradicionalnih, domaćih kolača koji su nekada predivno mirisali iz kuhinja naših baka. Podsetite se tog mirisa, a i ukusa.

rolat sa bademima

Sastojci:

1 pakovanje lisnatog testa
4 jaja
200 grama šećera
200 grama mlevenih badema
100 grama suvog grožđa
4 kašike slatke pavlake
6 kašika prezle
1 limun
1 jaje

Način pripreme:

U sud za mućenje polupamo 4 jaja i dodamo šećer. Mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Neprekidno mešajući varjačom u sud dodamo slatku pavlaku, suvo grožđe, sitno izrendanu koru limuna, mlevene bademe i prezlu. Mešamo varjačom dok ne dobijemo homogenu smesu.

Na pobrašnjenoj radnoj površini od prvog parčeta lisnatog testa razvučemo koru. Na koru nanesemo polovinu fila po celoj površini i uvijemo u rolat. Stavimo rolat u pravougaoni kalup obložen kuvarskim papirom. Na isti način pripremimo drugi rolat koji stavimo u drugi kalup.

Preostalo jaje polupamo u sud, dodamo malo ulja, izmutimo kuvarskom četkom i premažemo rolate. Pečemo 45 minuta na 160 stepeni.

Izvadimo rolate iz kalupa, odstranimo papir i isečemo na parčad. Parčad rolata stepenasto poređamo na tanjir za serviranje. Pomoću cediljke na rolat sa bademima nanesemo šećer u prahu.

Prijatno!