SAVREMENA BOLJKA

Sindrom karpalnog kanala može se javiti na obe šake, ali su simptomi obično izraženiji na dominantnoj šaci kojom se više radi.

Sindrom karpalnog kanala je neurokompresijski sindrom koji nastaje kao posledica pritiska na medijalni živac (lat. nervus medianus) u području karpalnog kanala.

sindrom karpalnog kanala

Ako radite dosta na računaru velike su šanse da ste osjetili bolove u jednom ili oba zgloba. To može da stvori puno problema sa zglobom i šakom, posebno desnom koja „barata“ mišem.

Nije to zapravo ništa čudno za današnje vreme jer ovi neprirodni položaji zglobova i dlanova kada tipkamo, skrolujemo ili držimo mobilni i tipkamo po njemu uzrokuju oštećenja u tkivu, ligamentima i živcima.

Uzroci za bol u zglobu ruke mogu biti razni. U poslednje vreme najviše se spominje sindrom karpalnog tunela ili kanala, no drugi razlozi mogu biti i tendinitis ili upala tetive, uganuće zgloba ruke, sindrom karpalnog tunela ili kanala, artritis, burzitis, ciste i prelomi.

Kako biste bili sigurni koja je tačno vaša “boljka” svakako kontaktirajte lekara.

Karpalni kanal čine kosti i čvrsto vezivno tkivo (lat. retinaculum flexorum). Kroz taj, relativno uski kanal, iz podlaktice u šaku prolaze živac medijanus, krvni sudovi i tetive mišića koji pokreću prste. Tetive imaju sinovijalnu ovojnicu koja olakšava njihovo klizanje, a koja je osobito osetljiva na dugotrajni nadražaj i/ili napor.

Iako se uzrok tog sindroma ne može sa sigurnošću utvrditi, pretpostavka je da u većine obolelih postoji genetski nasleđen uži karpalni kanal. Važan je faktor rizika pojačana upotreba zgloba šake, odnosno preopterećenje tetiva u karpalnom kanalu. Na primer prekomerni rad na tastaturi prouzrokuje takozvanu „kompjutersku šaku“, a čest je i kod domaćica, manualnih radnika, dizača tegova, fizioterapeuta, masera i drugih sličnih profesija.

Trnjenje i otečen palac

Sindrom karpalnog kanala javlja se u odrasloj dobi, češće kod žena. Može se javiti na obe šake, ali su simptomi obično izraženiji na dominantnoj šaci, u zavisnosti od toga je li oboleli dešnjak ili levak.

Simptomi nastaju zbog pritiska na živac medijanus, koji mogu da prouzrokuju svi procesi koji utiču na zadebljanje tetiva, na oticanje u području karpalnog kanala ili na njegovo suženje.

Karakteristično je polako razvijanje simptoma, koje obično počinje kao prolazno trnjenje u prstima tokom noći ili ujutro, a kasnije celi dan. Zatim se utrnulost širi na celu šaku, nastaje oticanje prstiju posebno šake, poremećaj osetljivosti, smanjivanje pokretljivosti, javljaju se bolovi, mišićna slabost i atrofija mišića.

Obolelima ispadaju predmeti iz ruke, a u uznapredovaloj fazi oboleli ne može da stisne šaku kao ni da hvata sitnije predmete.

Ako ste došli do te uznapredovale faze obavezno zatražite pomoć i nemojte da ignorišete bol. Ali ako ste u početnim fazama, trnci u rukama i blag do umeren bol u zglobovima, prevencijom ćete puno toga postići.

– koristite ergonomsku tastaturu

– počnite zdravije da se hranite i uzimajte vitamin B6 za dobru funkciju živaca

– nadlanice ne naslanjajte o sto

– koristie podloge za nadlanice

– ograničiti vreme kucanja

– praviti pauzu svakih sat vremena u trajanju od bar pet minuta

– za vreme pauze redovno radite vežbe istezanja ručnih zglobova i mišića.

Izvor: Vijesti.me