ANEURIZMA U ŽENSKOM TELU

Savremena istraživanja pokazuju da je operacija aorte kod žena dvaput riskantnija nego ta ista intervencija obavljena na muškarcima.

Nova studija upozorila je da žene doživljavaju veću opasnost tokom hirurških operacija na srcu, tačnije na srčanom delu aorte nego što je to slučaj kod muškaraca.

operacija aorte kod žena

Operacija aorte kod žena pod većim je rizikom od razvoja zdravstvenih komplikacija, pretrpljenog srčanog udara i smrti tokom intervencije.

Najveća krvna žila u telu, aorta, doprema krv bogatu kiseonikom iz srca u najudaljenije delove tela. Međutim, ponekad joj zidovi slabe i razvijaju neprirodne izbočine nazvane aneurizme. Kada se žene podvrgnu operaciji popravljanja aneurizme aorte, dožive više negativnih ishoda posthirurške intervencije od muškaraca.

„Žene, nažalost, imaju skoro dva puta veću verovatnoću da će umreti tokom operacije ili imati infarkt nego što je to slučaj kod muškaraca“, kaže istraživač sa Instituta za zdravstveno istraživanje „Loson“ doktor Majkl Ču i dodaje da je u smislu ukupnih komplikacija, verovatnoća oko 40 odsto veća da će ih žene doživeti pre nego muškarci.

To je u svojoj studiji objavljenoj u časopisu „Circulation“ otkrio doktor Ču, koji je sa kolegama ispitivao informacije o 1.700 pacijenata koji su se podvrgli operaciji aorte.

Kada kardiolozi dijagnostikuju kod žena određene simptome povezane sa radom srca, obično ih pripisuju nepravilnim otkucajima ili problemu sa srčanim zaliscima. Oni retko kada razmotre mogućnost da je aneurizma aorte odgovorna za njihov umor, kratkoću daha ili druge simptome koje doživljavaju ove pacijentkinje.

Zbog toga doktor Ču apeluje na kardiologe da prilikom dijagnoze pacijenata imaju na umu mogućnost aneurizme aorte. Čak i ako pacijent pokaže simptome koji nisu direktno povezani sa ovim stanjem, specijalisti moraju da potvrde odsustvo aneurizme.

Takođe, aneurizme aorte mogu dugo vremena da se ne detektuju. To je zato što se simptomi koje žene posebno razvijaju mogu činiti manje ozbiljnim ili se pojavljuju tek kada aneurizma napreduje do tačke u kojoj operacija aorte postaje teža i mnogo opasnija.

Dalje, nakon potvrđivanja aneurizme kod pacijentkinje, kardiolog može da pogreši što indeksira težinu stanja bez uzimanja u obzir fiziološke razlike između žena i muškaraca. Na primer, izbočina debljine 55 milimetara na zidu aorte možda nije toliko štetna za muškarce kao što je to slučaj kod žena.

Jedan od slučajeva koje su istražili ovi istraživači uključivao je pacijentkinju po imenu Dona Piterson. Ona je imala veliku aneurizmu na aorti, na delu koji se savija između uzlazne i silazne aorte.

Pitersonovoj nije otkrivana aneurizma aorte godinama. Njen lekar posumnjao je na mogućnost problema u zidu aorte, ali je bilo potrebno tri godine pre nego što je aneurizma uočena.

Nakon što je potvrđeno prisustvo aneurizme u njenom luku, stanje Pitersonove razmatrali su različiti specijalisti za srce. Na kraju se ona podvrgla operaciji rekonstrukcije aorte i aortnog zaliska.

Veličina njene aneurizme šokirala je hirurge. Uprkos ozbiljnosti svog stanja, Pitersonova je kod kuće kosila travnjak i obavljala druge fizički naporne aktivnosti, nesvesna da dodatno provocira širenje aneurizme.

Hirurška intervencija nad njom obnovila je njenu aortu i zalistak, pa na sreću, ova žena nije doživela zdravstvene komplikacije posle operacije koje obično muče druge žene koje su se podvrgle istoj intevenciji.

„Ova studija pomaže da se utvrdi postojanje glavnog problema kod dijagnostike stanja, jer žene trpe mnogo lošije rezultate od muškaraca koji su podvrgnuti ovoj operaciji“, zaključio je doktor Ču, koji podvlači da takve razlike ne bi smele da postoje.