HASTA LA VISTA INDIANA JONES

Cedjenje suve drenovine na Holivudski način, novi film Indijana Džons Artefakt sudbine, nastavak franšize i verzija 5.0

Počelo je u bioskopima prikazivanje petog nastavka franšize Indijana Džons – Artefakt sudbine

Medju prvima smo supruga i ja otišli da u mraku bioskopa odgledamo film čiji su nastavci obeležili naš život. Čak sam i rezervisao najbolja VIP mesta u Cineplexu kako bi u kožnim foteljama sa naslonima za noge mogli da odgledamo novog Indijanu, koji traje čitava 2 sata.
Film Indijana Džons i artefakt sudbine - 5 nastavak
Na naše iznenadjenje u sali je bilo zajedno sa nama ukupno 7 ljudi, slovima s-e-d-a-m gledalaca.
Bioskopu se crno piše.
COPY PASTE & AUTOFIL FILM
Šta je dobro u filmu Indijana Džons 5 a šta je loše:
+ Film je pun akcije, dinamičan, korektnih cgi efekata, odlična glumačka ekipa, standardno šarmantan i odlično režiran. Skupa produkcija, nije se štedelo.
Scenario tanak. Retro patetika i umorni ostareli glavni junaci. Kao neka tezga u velikom gradu i koncert koji rutinski odradjuje super rok grupa penzionisanih zvezda ne bi li uzeli još malo para za penziju. Harizma filma potpuno nestala.
—-
Mojoj supruzi se film Indijana Džons artefakt sudbine dopao, njoj je dopadljiv i zanimljiv, dok sam se ja malo dosadjivao dok sam ga gledao a posle filma sam se pitao čega se uopšte sećam. šta li sam gledao.
Jer, film je pun poveznica sa prethodnim nastavcima, copy paste mnogih scena i kao da su ga stavili u mod AI (veštačke inteligencije) da se u skladu sa osnovnim zapletom sam napuni sadržajima koji su prepoznatljivi i popularni iz prethodnih verzija.
Ko nije odrastao na prethodnim verzijama njemu će biti zanimljiv za gledanje. Ko je veliki fan Indijane Džonsa i sve mu je dopadljivo i on će se zabaviti u filmu, dok ko god je malo kritičniji, njemu će biti onako.
Meni je film onako, ne bih ga ponovo gledao jer mi nekako iz celog koncepta isijava pohlepa holivudskih producenata da iz franšize izvuku što se još izmusti može a da nisu napravili neku novu i kreativnu platformu za dalji život serijala.
Tužno je gledati ostarelog Harisona Forda kako se muči u akcionim scenama, sve je nekako patetično i oslabelo. Zato je film pun predvidljivih scena njegovog izvlačenja iz škripca, jer više nema snage a ni dovitljivosti mladog i snažnog super junaka pa mora da se umeša „slučaj“.
Takodje, omaž starim glumcima iz prošlih nastavaka je pomalo depresivan, pogotovo za mlade gledaoce.
Glavna glumica iako glumi dobro jednostavno nema harizmu da zameni Harisona Forda u ovoj franšizi. Vidljivo je da su sa njom kao glavnom protagonistkinjom u filmu koja daje dinamiku i vodi akciju scenaristi i producenti želeli da u skladu sa „wok“ kulturom izgrade žensku verziju Indijana Džonsa ali nisu uspeli.
Pored Harisona Forda niko ne može da zasija kao super junak a on sam u ovom filmu izgleda ocvalo i umorno, pa je sve nekako polovično – puno akcije i spektakla ali neki bedan utisak oko svega toga.

Ali šta ćete, kad nema svežih i hrabrih ideja recikliraju se stare, nekada uspešne. Sad su malo patetične.

To se pokazalo i na blagajnama jer je vidljivo po prvim procenama da će film napraviti gubitke.