NIJE LAKO NI OVOME SVETU…

Nekoliko dana uoči najvećeg pogroma Srba iz Krajine, Kninom je zagrmeo govor blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla pred malobrojnim srpskim življem.

Patrijarh Pavle je u centru Knina, pred nekoliko stotina okupljenih Kninjana (više ih nije ni moglo biti zbog ratnog okruženja), nadjačavajući glasom jeku topovskih plotuna s dinarskih visova poručio uoči progona srpskog naroda iz Hrvatske:

govor pavla

„… Vi ste, braćo moja i sestre, ovde ne od juče. Nismo uljezi, nismo okupatori, nego smo kroz vekove ovde živeli do dana današnjeg, da danas predstavljamo narod srpski i veru pravoslavnu, da čuvajući svoje domove, svoje grobove i svoje svetinje ostanemo svoji na svome, za istinu, pravdu i slobodu zlatnu.

Nije lako na ovome svetu. Nije lako ni neprijateljima našim. I kad bi znali šta rade, bili bi spremni da prekinu krvoproliće, da se na miran, ljudski i dostojanstven način raspravlja o pitanjima koja su bila među ljudima i koja će uvek da postoje…

Nemojte da nas zanesu ideje da na ovom svetu postoje samo strvinari i strvine i da čovek mora da bude ili strvina ili strvinar. Mi znamo i verujemo da postoje i mučitelji i mučenici. Ako ne možemo ni da bežimo, ni da se borimo, moramo da budemo mučenici za pravdu i istinu.

I to je pred nama. Kao što je kroz vekove majka Srpkinja učila svoju decu zajedno sa majkom Jevrosimom bolje ti je izgubiti glavu, nego svoju ogrešiti dušu.

Gospode milostivi, Bože istine i pravde, pošalji mir zemlji našoj i nama i neprijateljima našim. Svima nam je potreban. Ovo što nas je zadesilo, Gospode, ne daj da snađe bilo koji narod na svetu.“