UBEDLJIVO PRVA

Otkriveno je da je 65 odsto radno aktivnog stanovništva koje ima Holandija, prošle godine barem delimično radilo na daljinu.

Podaci Eurostata i Statista otkrivaju koje evropske zemlje imaju najveći procenat udaljenih radnika. Holandija je zemlja Evropske unije sa najvećim udelom radnika koji rade na daljinu, prema novom istraživanju.

holandija na daljinu

Pandemija Covid-19 dovela je do radikalne promene u broju ljudi koji rade na daljinu, uz ograničenja koja su primorala kompanije da usvoje fleksibilne radne politike.

Remote, globalna kompanija za HR rešenja, sada je mapirala porast rada na daljinu širom Evropske unije od početka pandemije 2020. do kraja 2022.

Istraživanje je pokazalo da je u proseku širom EU 30 odsto radnika redovno radilo od kuće prošle godine, praktikujući potpuno rad na daljinu ili hibridni model, u poređenju sa nešto više od 15 odsto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Koristeći podatke Eurostata i Statista, Remote je takođe otkrio da je 65 odsto radno aktivnog stanovništva u Holandiji radilo barem delimično na daljinu 2022. godine.

Koje zemlje prate Holandiju?

Holandija je daleko ispred, dok je Luksemburg na drugom mestu sa 54,4 odsto, a Švedska na trećem sa 51,8 odsto.

Podaci su prikupljeni u avgustu 2022. Remote je takođe napravio predviđanja o proporciji radnika na daljinu za prvih pet zemalja EU za 2023. godinu.

Kompanija predviđa da će skoro 10 odsto više zaposlenih raditi na daljinu ove godine u Holandiji – čime će ukupan broj biti 73,5 odsto, dok će udeo radnika na daljinu ili hibridnog modela u Luksemburgu porasti na 60,6 odsto, a u Švedskoj na 56,4 odsto.

Predviđa se da će Irska doživeti veliki porast na 61,6 odsto, kao i Belgija, na 56,1 odsto.

Udaljeni obrtni kapital Evrope

Udeo zaposlenih na daljinu u Holandiji je četiri puta veći nego u Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Državama, pokazuju podaci.

Prošlog leta, holandski parlament je odobrio zakon kojim se rad od kuće uvodi kao zakonsko pravo, čime je Holandija postala jedna od prvih zemalja koja je zakonom odobrila fleksibilnost rada na daljinu.

Novim zakonima poslodavci moraju da razmotre zahteve za rad na daljinu i da navedu razlog za odbijanje.

U izveštaju Remote-a se ističe da je Holandija već imala relativno veliki broj zaposlenih na daljinu pre pandemije, sa 28 procenata koji su radili na taj način, što je u to vreme bila jedna od najviših stopa u EU.

Izvor: BIZlife