ŠTA SE MOŽE DESITI…

Postoje brojni negativni uticaji na naš organizam ako jedemo jednom dnevno, odnosno konzumiramo samo jedan obrok.

Iako je važno pronaći uravnotežen unos kalorija za mršavljenje, konzumiranje redovnih i hranljivih obroka tokom dana takođe je važno. Šta može da nam se sve desi ako jedemo samo jedan obrok tokom dana?

jedan obrok

Hrana pruža telu sve potrebne nutrijente za preživljavanje, a konzumiranjem samo jednog obroka dnevno telu se uskraćuju neophodni nutrijenti. Osim toga, postoje i drugi negativni uticaji na telo ako jedemo samo jedan obrok na dan.

Česte posledice su:

1. Prejedanje

Konzumiranje jednog obroka dovodi do prejedanja jer telo oseća naglu glad i žudi za energijom. Ograničavanje se može pretvoriti u prekomerni unos kalorija u tom jednom obroku, što komplikuje mršavljenje, piše Eat This.

2. Usporavanje metabolizma

Jedan obrok dnevno usporava metabolizam kako bi telo sačuvalo energiju. To otežava mršavljenje jer je metabolizam ključan za sagorevanje kalorija.

3. Telo gladuje

Vaše telo će misliti da gladuje i ponašaće se tako. Usporiće metabolizam kako bi zadržao energiju za budućnost. To znači da telo skladišti unos kao mast umesto da ga koristi za energiju.

4. Posledice po zdravlje

Konzumiranje samo jednog obroka može da izazove pad šećera u krvi, iscrpljenost, prejedanje, gojenje, srčane probleme, gubitak kose i osetljivost na hladnoću.

5. Nedostatak hranljivih materija

Ovaj način ishrane često dovodi do unosa visokokalorične hrane siromašne hranljivim materijama. Telu nedostaju potrebni nutrijenti.

Stručnjaci savjetuju konzumaciju više obroka tokom dana kako bi telo dobilo sve potrebne nutrijente i održavalo zdrav metabolizam.

Izvor: N1