IZNENAĐUJUĆI REZULTAT

Legendarne pesme Pink Flojda lako se mogu prepoznati u ‘mozak’ verziji.

Dok su pacijenti slušali Another Brick in the Wall, čuvenu pesmu legendarnih Pink Flojda, naučnici su koristili elektrode za prikupljanje moždanih signala, a zatim su kreirali pesmu pomoću kompjuterskog modela.

pink flojda

Dobijeni zvuk je izobličen, ali se u njemu lako mogu prepoznati taktovi legendarne pesme.

Kako je navedeno u studiji objavljenoj pre nekoliko dana u časopisu PLoS Biologi, u istraživanje je bilo uključeno 29 pacijenata sa epilepsijom.

Tokom operacije čiji je cilj eliminisanje epileptičnih napada, elektrode su postavljene na moždanu koru. Tokom zahvata u operacionoj sali puštala se pesma Another Brick and The Wall, Part 1 legendarnih Pink Floida sa albuma The Vall iz 1979. godine.

Profesor psihologije i neuronauke dr. Robert Knight i postdoktorski istraživač ljudske kognitivne neuronauke Ludovic Bellier analizirali su snimljenu električnu aktivnost, zatim su koristili kompjuterski model da konvertuju signale elektroda u zvuk i veštačku inteligenciju kako bi pretvorili moždane talase svakog pacijenta u pesmu, prema istraživanju.

Rezultat je bio iznenađujući. Rekreirani taktovi zvuče kao izobličeni eho originalne pesme, ali sadrži neizostavne elemente ritma, melodije i harmonije pesme. Legendarni Pink Flojd se stoga lako može prepoznati u ‘mozak’ verziji.

Izvor: N1