OAZA MEĐU DRVEĆEM

Kasapska Ada je nastala iskopavanjem peska, ali iako je stvorena ljudskom rukom, priroda je preuzela kontrolu nad njom.

Nedaleko od gradske vreve i potpuno skriveno od očiju prolaznika, na samo desetak kilometara udaljenosti od Novog Sada, krije se tajno jezero koje nosi ime Kasapska Ada.

kasapska ada

Iako veštačkog porekla, Kasapska Ada je oblikovana tako da podseća na netaknuta prirodna jezera koja su izvan ljudskih dometa.

Ova oaza, površine 3,75 hektara, prvobitno je osmišljena kao raj za sportske ribolovce, možda i zbog toga što se malo zna o njoj.

Smeštena između gustih drveća i prirodnog okruženja, Kasapska Ada nije samo raj za ribolovce, već i za sve one koji traže beg od užurbanog tempa svakodnevnog života. Ovde možete da zaboravite na svakodnevne brige i prepustite se opuštajućem iskustvu za oči, dušu i telo.

Kasapska Ada je nastala iskopavanjem peska, dok svoju vodu crpi iz podzemnih izvora, što rezultuje promenom vodostaja od čak 80 centimetara tokom različitih godišnjih doba. Podeljena je na dva dela, a okružena je šumskim pojasom koji pruža osećaj prirodne izolacije.

Iako je stvorena ljudskim rukama, priroda je preuzela kontrolu nad ovim mestom.

Dno jezera je prepuno reljefa, sa sprudovima i delovima divlje vode koji pružaju jedinstveno iskustvo ribolovcima.

Voda je čista i bistra, obiluje kiseonikom, a njeno bogatstvo se reflektuje u raznovrsnosti ribljeg sveta. Šaran, amur, som, štuka, smuđ, bandar, bucov – samo su neki od stanovnika ovog skrivenog jezera.

Kasapska Ada se nalazi tik uz put Beograd – Novi Sad, na raskrsnici ka Temerinskoj petlji. Pratite putokaz sa desne strane i kroz šumu stižete direktno do obale jezera.

Ovaj prirodni dragulj čeka da bude otkriven, mesto gde priroda i ljudi zajedno dele trenutke mira i tišine.

Izvor: Gradske info