RAJ ZA TREĆE DOBA

Global Retirement Index sastavio je popis nacija širom sveta koje kao najbolje zemlje pružaju optimalne uslove za život penzionera.

Analizirane su razne kategorije u svakoj zemlji, uključujući visinu penzija, zdravstvenu negu, kvalitet okoline te opšte uslove života penzionera. Na temelju ovih analiza, sastavljen je odabir, pa evo koje su to najbolje zemlje za penzionerski život.

najbolje zemlje

Iz Global Retirement Index-a navode da ključni problemi rizika za sigurnost penzionisanja dolaze do izražaja u današnjem ekonomskom okruženju koje se brzo menja.

Rastuća inflacija ponovo zauzima centralno mesto za penzionere posle mnogo godina. Rastuće cene nafte, hrane i troškova stanovanja narušavaju kupovnu moć i predstavljaju ključnu ekonomsku lekciju onima koji još uvek planiraju život posle posla.

U svojoj desetoj godini istraživanja, Natixis Global Retirement Index duboko uranja u kritična pitanja koja pokreću globalnu sigurnost penzionisanja nakon pandemije – i otkriva najbolje zemlje za sigurnost penzionisanja širom sveta.

Izgleda da je najugodniji penzionerski život rezerviran za Norvešku, koja ponosno zauzima prvo mesto. Slede je Švajcarska, Island i Irska. Na petom i šestom mestu smestile su se Australija i Novi Zeland.

Među našim susedima, možemo primetiti da je Slovenija ostvarila solidan plasman, zauzevši 21. poziciju, dok se Mađarska nalazi na 32. mestu, ispred nacija poput Japana, Francuske i Italije. Na samom dnu liste, na 40. mestu, nalazi se Grčka.

Izvor: BIZlife