GLJIVE KAO LEK

Lekovite pečurke poznate i kao medicinske gljive za lečenje decenijama su velika tema u naučnim krugovima ali i u industriji suplemenata, kao i medju korisnicima

Deluju li medicinske gljive za lečenje bolesti ili ne deluju?

Deluju svakako, nema tu neke nepoznanice, ima na stotine naučnih istraživanja o medicinskim gljivama koja to potvrdjuju a japanci i kinezi imaju decenijama unazad registrovane lekove za kancer koji su nastali od nekih lekovitih komponenti pečurki, pre svega gljive Šitake.

najbolje-medicinske-gljive-za-lecenje-kako-deluju-lekovite-pecurke

DAR VLASINE – LEKOVITA ČAGA

Tokom mog boravka na Vlasinskom jezeru imao sam par zanimljivih razgovora na temu medicinskih pečuraka a posebno o delovanju lekovite gljive Čaga, sa kojom me je upoznala g-dja Lidija Arsic koja se godinama bavi branjem, pripremom i korišćenjem Čage i drugih lekovitih gljiva kao što su Reiši, Brezova Guba, Ćuranov rep …

Od gdje Lidije sam dobio i njenu dvostruko ehstrahovanu tinkturu Čage da isprobam kako to deluje. Vrlo neobična tinktura, potpuno crna i kada sipate kapi tinkture u vodu imate utisak kao da tečni ugalj stavljate u vodu.

To je stoga što se od Čage (Inonotus obliquus) koristi samo spoljni deo pečurke, koji zaista i liči na ugljen, telo gljive je zift crno i tvrdo kao drvo. Medjutim, ukus tinkture Čage je prijatan, u stvari skoro i da nema ukus osim što je voda tamna.

Kod nas je stvorena fama da je Čaga isključivo gljiva za lečenje koja stiže iz Rusije ali je to zabluda, nje ima pre svega kod nas i skoro svuda po Zapadnoj hemisferi a najviše se proizvodi u Skandinaviji. Mit o ruskoj gljivi je nastao zbog ruskog pisca i nobelovca Solženjecina koji je o njoj pohvalno pisao.

On je naime u zatvoru u Sibiru dobio rak želudca, bio u nekom III ili IV stadijumu kada se već umire i onda je od pacijenata sa kojima je ležao dobio savet da pije čaj od čage jer ima jedan ruski lekar koji je tako lečio ljude.

Solženjecin je počeo da sprema sebi čaj od čage i ozdravio. To je bilo kada je imao nekih 40 godina života. A doživeo je duboku starost od 90 godina.

Impresivno, zar ne?

Medjutim, prava istina je da su njega zračili protiv raka želuca, da su mu operisali želudac i izvadili 2/3 istog, pa je malo nejasno da li je klasična medicina ipak odigrala značajniju ulogu od Čage.

I tu dolazimo do ključnog pitanja, kako gljive za lečenje zaista mogu da deluju.

KAKO DELUJU LEKOVITE GLJIVE

Ono što će vas iznenaditi je da većina lekovitih gljiva za lečenje ne deluje nešto značajno na vaše zdravlje ako ih samo pojedete u čorbi ili konzumirate kao pečene, pržene, marinirane. Oni koji ih jedu stalno bi bili zdravi ko dren da postoji lekovitost u gljivi kao hrani.

Razlog tome što gljive kao hrana nisu toliko lekovite kao što su to suplementi od gljiva je u tome što lekoviti spojevi koji su u gljivama ako se ne ehstrahuju na neki način i promeni im se struktura, samo prodju kroz naša creva bez uticaja na telo – ne vare se i telo ih ne pasorbuje u prirodnom stanju.

Zato puko jedenje lekovitih gljiva ne pomaže mnogo pri lečenju, mada ima naučnih radova koji kažu da neke pečurke, kao Šitake na primer, mogu kao obična hrana da smanje visok holesterol. Ili kao kordiceps da razrede malo krv.

Zato lekovita pečurka mora da se ili dugo kuva, ili potapa u alkohol, ili spraši u prah, odnosno napravi suvi ekstrakt, a neke moraju i da se posebnim postupkom „razbijaju“ da bi se iz njih izvukla lekovitost. I svaka gljiva ima svoj način na koji postaje lekovita – na primer gore pomenuta Čaga mora i da se kuva i da se potapa u alkohol, dok se Šitake samo dugo kuva, potapanje u alkohol ništa ne donosi.

Drugo značajno pitanje je koliko lekovitih stvari iz gljive uzimati?

E tu sad dolazimo do toga zašto medicinske gljive onako kako ih prosečan korisnik uzima ne deluju mnogo impresivno.

Uzeću primer kapsule sa lekovitim gljivama – suvi ehstrakt nekih gljiva. Obično je kapsula od 500 mg ili pola grama. I po uputstvu stoji da se uzima 2 puta po 500 mg, odnosno 1 gram dnevno.

I vi tako uzimate 2 kapsule dnevno i nekada osećate da vam je malo bolje ali uglavno ne osećate ništa. Potrošili ste pare na nešto što ne deluje.

Razlog za to što što gliva za lečenje ne deluje u tome što ste kupili loš proizvod koji nema lekovita svojstva u sebi ili dovoljnu koncentraciju lekovitosti. A kod gljiva to izgleda ovako – kupujete teglicu kapsula za 1,500 dinara do 2,000 dinara. Za to da platite teglicu 3000 dinara mora neko pouzdan da vas ubedi da to vredi.

No, hajde da se častite i uzmete teglicu kapsula gljiva za 3000 dinara! Nije beg cicija. I uzimate čak 3 kapsule dnevno, po pola grama, znači 1,5 gram dnevno. Mnogo jako!

A onda mi jedan poznanik i doktor koji se dugo bavi temom medicinskih gljiva kaže sledeće:

„Ako hoćeš da ti lekovite gljive deluju moraš da kupiš preparat koji košta više i da uzimaš dnevno 6 do 10 kapsula da bi to imalo efekta. Prosečna terapeutska doza kod ozbiljnih bolesti je 5 grama dnevno a ima zvaničnih terapija gde se ekstrakti neke gljive daju i u proporciji 1 gram po kilogramu težine. Gljive za lečenje deluju ali moraju da budu kvalitetne i moraju da budu primenjene visoke doze, a to znači i da mora da košta“.

U svetu terapija medicinskim gljivama koja se sprovodi za one koji imaju da plate, troškovi lečenja gljivama iznose 500 do 2000 eura mesečno, toliko koštaju lekovite materije koje moraju da se izvuku iz gljiva a da pouzdano deluju.

ZAKLJUČAK

Naravno, nekome može da pomogne i mnogo jeftinija terapija pod uslovom da mu neki suplement od lekovitih gljiva odgovara i da je dovoljno dobrog kvaliteta. I da ima terapeuta koji zna kako nekoga da leči lekovitim gljivama.

Jer, ako čitate o lekovitim gljivama sve vam one izgledaju slično po delovanju – podižu imunitet, snižavaju masnoće i šećer u krvi, razredjuju krv i smanjuju visok pritisak. Ali svaka od njih je priča za sebe i svaka ima svoju suštinu koju samo dobri poznavaoci istih prepoznaju.

I ono što trebate znati, dokazano je, da ponovim još jednom – dokazano je, da medicinske gljive najbolje deluju kada se primenjuju zajedno u nekom miksu.

Kod kineza je najpopularniji miks 3 glavne medicinske gljive – Kordiceps, Reiši i Šitake.

U Japanu je pored Šitakea trenutno glavni fokus na Agarikus gljivi koja je jak imunostimulator.

U SAD se ubrzano proučava Lavlja griva jer ima neuroprotektivna svojstva, kao i Maitake zbog imuniteta, dok u Evropi se mnogo prati Ćuranov rep koji ima opšta antitumorska svojstva i Čaga jer ima pokazano antitumorsko dejstvo na stomak.

Zlatko Šćepanović