MOJA BAŠTA, MOJ EKO BIZNIS

Jedan trend malih i lokalnih biznisa koji su došli kod nas – eko domaćinstvo, sve će biti zastupljenije i popularnije za male preduzetnike

Koncept organskog uzgoja povrća pod nazivom eko domaćinstvo je vrlo jasan i svodi se na to da jedno domaćinstvo na tradicionalan način i bez upotrebe hemije proizvodi voće, povrće i zimnicu koju prodaje komšijama, gostima ili putem slanja paketa na daljinu – brzom poštom.

To već postoji kod nas, ali ne prepoznaje svako to kao poslovnu priliku a i ne zna kako da radi uspešno. Ljudi koji vole da rade u bašti ne shvataju koliko raste tražnja za organskim povrćem i da je organski uzgoj povrća dobra poslovna prilika.

Ovo je priča o tome.

organska bašta kao biznis za eko domaćinstvo

LIPOVICA

Posetio sam prijatelja u Lipovici koji tamo živi i vodi zanimljivu izdavačku kuću „Dobro dete„.

On i supruga žive na imanju sa kućom i velikom baštom, plus plastenik. Supruga održava zaista veliku i impresivnu baštu u kojoj primenjuje organski uzgoj povrća bez, veštačkog djubriva pesticida i insekticida. Slika dela bašte je ilustracija ovog članka. Vidi se da imaju i lep pogled.

Njihova organska bašta me je zaista oduševila iako možda na prvi pogled neukom oku izgleda malo konfuzno ali ko se upoznao sa organskom proizvodnjom lako prepozna koncept bio poljoprivrede.

I odmah sam se začudio koliko veliku baštu imaju te šta rade sa svim tim povrćem jer bašta kapacitetom daleko premašuje njihove potrebe. Mogli bi da formiraju eko domaćinstvo koje bi prodavalo organsko povrće.

„Pa mi to delimo, kad nam god neko dodje u posetu moja supruga im spakuje gomilu povrća“ – odgovori mi skromno domaćin.

Što ne napravite biznis od toga? – pitam ja.

EKO DOMAĆINSTVO

Pijace i supermarketi su puni nekvalitetnog povrća koje samo lepo izgleda i biće sve lošijeg i lošijeg kvaliteta.

To je povrće bez mirisa i ukusa a najbitnije je da je to povrće i bez nutritivne vrednosti a često puno herbicida i insekticida.

Otuda svaki iole prosvećeniji gradjanin počinje da traži domaće uzgojeno povrće, od savesnih domaćina koji uzgajaju organski, na tradicionalan način uz nove metode uzgoja.

I svako je spreman da plati više da bi dobio zdravije povrće za svoju decu i svoje bližnje.

Mi, na primer, već godinama kupujemo povrće iz Eko domaćinstva Čupić iz Sopota.

A meni je interno (od moje suprge) strogo zabranjeno da kupujem povrće iz supermarketa i lanaca maloprodaja. Pročitajte tekst koje voće i povrće imaju najviše pesticida i insekticida u sebi.

Bolje da danas plaćam za organsko povrće nego sutra za lekove ☝️🥸

KAKO POČETI SA EKO DOMAĆINSTVOM?

Ko ima baštu i voli da radi u njoj, ko želi da napravi eko domaćinstvo, pre nego što se zaleti u posao ipak treba malo da istraži šire temu jer tu postoji mnogo zanimljivih stvari u vezi baštovanstva koje možete lako primeniti uz spektakularne rezultate.

Napomenuću samo neke pravce u organskoj poljoprivredi naredjane po tezama, jer je suviše opširno, pa idemo redom:

– planiranje setve po mesecima (kad šta dospeva) i količina

– organski uzgoj i zaštitna sredstva

biodinamička poljoprivreda

– prirodno prihranjivanje i djubrenje tla

– slaganje biljaka i medjusobna zaštita

– prirodna zaštitna sredstva, zeolit

elektrokultura

– uzdignute leje i zasadi

kvadratne parcele i kontrola korova

– plastenici i navodnjavanje kap po kap

hidroponija i akvaponija

vertikalni uzgoj bez zemlje

– ekosistem biljaka, insekata i životinja

– metodologija prebacivanja viška povrća u zimnicu

– socijalne mreže, fb strana, instagram, portali za male proizvodjače

– pročitati knjigu Revolucije jedne slamke – uvod u prirodnu poljoprivredu

Ono što je bitno da napomenem je da je zahtevno dobiti zvaničan sertifikat organske proizvodnje i da to košta ali za prosečno eko domaćinstvo to nije bitno. Kupcu je samo bitno da zna da se hrana korektno i pošteno proizvodi na tradicionalan način.

I bio bi blagoslov da postoji na desetine hiljada takvih domaćinstava koji em rade, em prihoduju, em zdravlje donose naciji.

Zlatko Šćepanović