UTICAJ I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Velike svetske naftne kompanije kao što su Shell i ExxonMobil rade sa influenserima, pokušavajući da pridobiju poverenje mlađe generacije.

Poslednjih godina sve češće imamo prilike da vidimo kako brojni brendovi, kompanije ili ugostiteljski objekti svoje marketinške aktivnosti usmeravaju preko influensera, uticajnih ličnosti na društvenim mrežama.

Međutim, još uvek je retkost čuti da naftne kompanije plaćaju influenserima na socijalnim platformama da promovišu njihove brendove kako bi dosegle do mlađe publike.

naftne kompanije

Kompanije kao što su Shell i ExxonMobil rade sa influenserima, otkrile su agencije. Više od 100 uticajnih ljudi udružilo se sa naftnim kompanijama od 2017. godine, procenjuju marketinški stručnjaci.

„Oni pokušavaju da pridobiju poverenje mlađe generacije“, rekao je za The Post Sem Brajt, zamenik urednika DeSmog-a u Velikoj Britaniji. „Kompanije ne promovišu samo određeni proizvod, već pokušavaju da promene svoju percepciju u očima javnosti i zadrže svoj ugled.“

„Mnogi ne znaju da mi takođe, na disciplinovan način, ulažemo milijarde u rešenja i proizvode sa niskim sadržajem ugljenika, kao podršku uravnoteženoj energetskoj tranziciji“, rekao je portparol Shell-a Kertis Smit i dodao: „Obaveštavanje kupaca o tim proizvodima putem oglašavanja na društvenim mrežama je jedan od načina na koji težimo poslovnom učinku i valjan deo naših marketinških aktivnosti.“

Influenseri rade na edukaciji

„ExxonMobil, kao i mnoge kompanije, radi sa influenserima na edukaciji potrošača o punim prednostima našeg programa nagrađivanja“, rekla je Džuli King, portparol ExxonMobil-a.

Poznata influenserka Nora Kapistrano Sangalang, koja ima 1,7 miliona pratilaca na društvenim platformama TikTok i Instagram, je promovisala britanski Shell. Američka TikTok influnserka Meredit Stil je reklamirala ExxsonMobil, što je moglo da primeti i milion njenih pratilaca.

Shell je udružio snage i sa PR agencijom Edelman koja treba da promeni sliku naftne kompanije u očima mladih. Kako stoji na sajtu ove PR agencije, kompanija želi da se milenijalci emocionalno povežu sa zalaganjem ove kompanije za ekologiju i održivu budućnost.

„Potrebno nam je da milenijalci zaborave na predrasude o velikim naftnim kompanijama i počnu da razmišljaju o Šelu iz drugačije perspektive“, navodi agencija Edelman.

Izvor: BIZlife