HRANA KOJA NE PRIJA

Naš jedinstveni sistem za varenje određuje kako reagujemo na različite namirnice i stvara nam gasove.

Ako izbegavate hranu kao što su pasulj, leblebije, kupus i brokoli zbog nadimanja i gasova, trebalo bi da dodate neke manje poznate namirnice koje proizvode gasove na ovu listu.

namirnice gasove

Naime, nutricionista Sas Parsad navodi da neke namirnice sadrže ugljene hidrate koje naše telo teže razgrađuje, a kao rezultat ovi ugljeni hidrati završavaju u našem debelom crevu i stvaraju gasove.

„Nivoi gasova variraju od osobe do osobe. Naš jedinstveni sistem za varenje, crevne bakterije, nivoi enzima i osetljivost igraju ulogu u određivanju načina na koji reagujemo na različite namirnice“, objašnjava Parsad.

Jabuke, kruške i lubenice

Voće je odlična užina, ali ove tri namirnice mogu izazvati gasove. Nutricionista Parsad navodi da su jabuke, kruške i lubenice voće koje sadrži relativno veći nivo fruktoze u poređenju sa nekim drugim voćem.

Ipak, navodi da je u voću sa visokim sadržajem fruktoze moguće uživati i bez gasa. Najbolji način je smanjiti količinu voća ili radije brati zrelije voće.

Masna hrana

Pržena hrana kao što su riba i krompir i druga masna hrana kao što su peciva, keksi, čokolada i masni komadi mesa mogu izazvati gasove.

Jedan od razloga je taj što masnoj hrani potrebno više vremena da se razgradi u želucu i tankom crevu nego drugim hranljivim materijama poput ugljenih hidrata i proteina. Drugi razlog je taj što varenje masti zahteva oslobađanje enzima pankreasa kao što je lipaza.

Veštački zaslađivači

Mnogi proizvodi sadrže veštačke zaslađivače kao što su sorbitol i manitol. To su najčešći: proteinska pića, gazirana pića i žitarice, ali i nemasni jogurti.

Persad navodi da se neki zaslađivači ne apsorbuju dobro u tankom crevu i da mogu da dođu do debelog creva netaknuti. Tamo ih fermentišu crevne bakterije, izazivajući gasove i nadimanje.

Crveno meso

Crveno meso sadrži aminokiseline koje sadrže sumpor i koje mogu doprineti nadimanju kod nekih ljudi. Ono što je važno jeste da povrće kao što su karfiol i brokoli može povećati proizvodnju gasa zbog visokog sadržaja sumpora.

Zbog toga je najbolje izbegavati kombinaciju ovih namirnica. Ako patite od nadimanja i gasova, najbolje bi bilo da smanjite porcije crvenog mesa ili ga zamenite drugim izvorom proteina kao što su piletina, ćuretina ili riba.

Izvor: Klix.ba