HARMONIJA ODMORA

Ako za vas „odmor“ znači mir, prirodni pejzaži, dobra hrana i prelepe plaže, onda grčka ostrva puna ljudi i influensera nisu vaš idealni izbor…

Mikonos i Santorini jesu lepa i popularna grčka ostrva, ali ukoliko želite da odmor provedete u miru daleko od gužve onda treba da istražite neke druge skrivene dragulje Grčke.

grčka ostrva

Ukoliko u ovom trenutku planirate odmor i tražite mesto gde biste mogli da otputujete ovog leta da biste napunili baterije i otvorili čakre, pogledajte galeriju fotografija da biste videli grčka ostrva koja još uvek nisu otkrivena od strane turista.

Sikinos

Ako želite kikladski pejzaž za vaš letnji odmor, ali bez turističke gužve koju možete naći na drugim ostrvima, Sikinos je idealan izbor. Malo, mirno ostrvo, poznato je po prelepim plažama, mirnoj atmosferi, divljim pejzažima i finim, lokalnim proizvodima. Ovo je prvo grčko ostrvo koje je reklo „zbogom“ plastičnim slamčicama, nema mnogo plaža i nisu organizovane sa barovima i ležaljkama. Ovde možete pojesti najbolji suvlaki (koji će vam postati omiljeni), a popodne možete prošetati vinarijom Manali sa pogledom na zalazak sunca.

Pserimos

Pserimos je malo ostrvo Dodekaneza, između Kalimnosa i Kosa. Živopisno ostrvo je idealna destinacija za jednodnevni izlet, ali i za miran odmor. Kada stignete u Pserimos, dočekaće vas Avlakija, jedino selo na ostrvu za koje se veruje da je podignuto na mestu drevnog naselja.

Na prelepoj plaži Panagija Grafiotisa, gde mala, bela kapelica dominira možete uživati u kupanju, dok za ljubitelje ronjenja, na istočnoj obali Pserimosa, na dubini od 25 metara, leži potopljena olupina broda. Ovo ostrvo je pravi mali raj na Egeju.

Karpatos

Karpatos je drugo po veličini ostrvo Dodekaneza, mesto netaknute lepote i idealno odredište za miran odmor sa prelepim pejzažima. Zaljubićete se u plažu Apela i napraviti bezbroj fotografija u Kira Panagia. Na plaži Diakoftis, koja se smatra najpoznatijom plažom ostrva imaćete osećaj da ste na Karibima. Ne odlazite bez jednodnevnog izleta brodom do ostrva Saria i bez posete planinskim selima, sa njihovim tradicionalnim naseljima.

Kasos

Još jedno prelepo ostrvo Dodekaneza, koje svoju autentičnost pronalazi kroz divlju lepotu. Kasos je poznato po svojim prelepim naseljima, zadivljujućim plažama, festivalima i naravno po svojoj izuzetnoj, tradicionalnoj kuhinji. Ovde ćete plivati na svim vrstama plaža: najdalja plaža sa prelepom bojom mora je Helatros, Emborios je organizovana plaža sa dve taverne i poslastičarnicom, dok je najlepši zalazak sunca na plaži Antiperatos. Izlet brodom do Armatije pružiće vam priliku da se okupate na jednoj od najlepših plaža Mediterana, Marmara.

Halki

Halki je prelepo malo ostrvo u jugoistočnom Egejskom moru, između Rodosa i Tilosa. UNESCO ga je proglasio Ostrvom mira i prijateljstva, ističe se po mirnoj atmosferi, predivnim plažama, živopisnoj luci sa impresivnom arhitekturom i predivnim prirodnim pejzažima.

Sve plaže na ostrvu Halki su poznate po tirkiznoj boji mora i kristalno čistoj vodi, tako da je jedna od omiljenih aktivnosti turista ronjenje. Najposećenija plaža na ostrvu je Pondamos, dok su neke plaže dostupne samo brodom, kao na primer Aheta i Trahia. Prošetaćete oko Niborija i iz Viteškog zamka ćete uživati u neverovatnom pogledu na Karpatsko more. Lokalni proizvodi i tradicionalni recepti ostrva učiniće da vaša poseta bilo kojoj taverni bude vredna truda.

Tilos

Južno od Nisirosa nalazi se Tilos, ostrvo koje će vas osvojiti svojom lepotom, opuštenom atmosferom i impresivnim pejzažima. Eristos je najpopularnija plaža sa zlatnim peskom i dosta stabala tamariska. Plaka i Agios Antonios su manje plaže, ali jednako tihe i lepe. Celo ostrvo je deo mreže Natura 2000, pa obavezno prošetajte stazama ostrva da biste uživali u jedinstvenom prirodnom pejzažu. Tilos ima mnogo da ponudi turistima. Pored rajske lepote i divnih meštana, ima još mnogo toga što će vas oduševiti i privući ovom parčetu raja na Egeju.

Izvor: Luxlife