DONOSE SVEŽINU

Nije loše razmisliti o nabavci biljaka za koje su stručnjaci utvrdili da hlade vazduh, odnosno da su efikasne u snižavanju sobne temperature.

Ukoliko tražite nove načine da dekorišete svoj dom, sobne biljke koje hlade vazduh treba da budu prioritet – jer nam nikad nije dosta zelenila.

hlade vazduh

Ponekad se čini da nikakva količina ventilatora ili širom otvorenih prozora neće učiniti vruću i zagušljivu kuću svežijom. Ali, sobne biljke su zapravo jeftin i ekološki prihvatljiv način da vaš dom bude hladan tokom vrelih letnjih meseci.

Prema NASA studiji, biljke mogu da promene temperaturu Zemljine atmosfere kroz proces fotosinteze. Šumske krošnje proizvode velike količine transpiracije, koja povećava vodenu paru u atmosferi, izazivajući više padavina i često pojačavajući hlađenje blokiranjem sunčeve svetlosti. Transpiracija se dešava kada se atmosfera zagreje – biljke često ispuštaju višak vode u vazduh iz svog lišća, a oslobađanjem te vode koja isparava, biljke hlade sebe i okolinu.

Dakle, što više zelenila imate, to će vaš životni prostor biti osveženiji – zato nije loše razmisliti o nabavci biljaka za koje su stručnjaci utvrdili da su efikasne u snižavanju temperature.

Fikus bendžamin

Poznat kao biljka koja dobro raste u zatvorenom prostoru, ovo malo, lisnato drvce (koje je takođe poznato kao uplakana smokva) pomaže da se vazduh iznutra održi vlažnim i hladnim, pružajući tako olakšanje od vrućine za one koji provode vreme u zatvorenom prostoru.

Odlučite se za visoko deblo sa žbunastim vrhom koji bi mogao poslužiti kao mala šumska krošnja za druge biljke ispod ili oko njega. Grupišući biljke stvarate mali atmosferski ekosistem, poboljšavajući vlažnost u okolini.

Obavezno redovno zalivajte tokom letnjih meseci i postavite svoj fikus na srednje osvetljenje tako da može da upija sunce. Fikusu treba više vode na svetlom mestu nego u senci, pa ga obavezno zalivajte!

Fikus gumijevac

Poboljšanje vlažnosti u prostoriji imaće efekat hlađenja, a ova sobna biljka je veoma efikasna u obnavljanju vlage u vazduhu. Što više lišća biljka ima i što su listovi veći, to će više vlage pustiti nazad u vazduh. Ova biljka će uzimati vodu kroz svoje korenje, a zatim otpuštati vlagu kroz pore koje se nalaze na donjoj strani njenih listova. Dajte joj male doze vode tako da zemlja ostane ravnomerno vlažna i stavite je na svetlo mesto, ali ne na direktnu sunčevu svetlost.

Aglaonema

Ovo je još jedna biljka dobro poznata po svojim sposobnostima da prečišćava toksine u vazduhu, a kao takva, takođe ima visoku stopu transpiracije koja će pomoći da se ovlaži vazduh. Dostupna je u mnogim atraktivnim varijantama, pojedine imaju prilično šareno lišće. Ali, najbolje u vezi sa ovom biljkom je to što joj treba malo održavanja – dovoljno joj je malo vode i slabo osvetljenje, tako da predstavlja savršen izbor da raskošnim zelenilom popunite senoviti deo svog doma.

Palme

Zeleni listovi palmi kao što su oni od areke, damske ili brdske palme, imaju male stome koje upijaju ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik. Što je veća površina lista, to može da proizvede više kiseonika. Aranžman palmi nije samo lep za gledanje, već i stvara neku vrstu minijaturne unutrašnje prašume, tako da predstavlja savršen način da svom domu date tropski izgled tokom letnjih meseci. Nedeljno prskanje listova će ih održati zdravim i poboljšati vlažnost.

Svekrvin jezik

Baš kao i aloe vera, listovi svekrvinog jezika imaju visok sadržaj vode, tako da, kad se isprazne, ispuštaju hladnu isparenu vlagu u vazduh. Takođe, ispušta kiseonik, održavajući vas hladnim tokom vrućih letnjih noći.

Ovaj upečatljivi sukulent je poznat po uklanjanju toksina iz vazduha, kao što su benzol i formaldehid. Svekrvin jezik može da podnese sunčano mesto, tako da je idealna biljka koju možete postaviti na prozor kako biste sprečili prekomerno sunce iz sobe. Imaće efekat hlađenja u prostoriji i stvoriti hladovinu za druge biljke.

Izvor: Novosti