DRŽAVE MIRA I HARMONIJE

Izveštaj za najbezbednije zemlje predstavlja analizu urađenu na osnovu podataka o trendovima u miru, njegovoj ekonomskoj vrednosti i načinu razvoja miroljubivih društava.

Na vrhu liste gde su najbezbednije zemlje na svetu nalazi se Island, a slede ga Danska i Irska, navodi se u najnovijoj listi Globalnog indeksa mira koji je napravio Institut za ekonomiju i mir.

najbezbednije zemlje

Island se smatra najbezbednijom zemljom za odmor turista, jer je ocenjena kao politički stabilna i ima nisku stopu kriminala.

Izveštaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu urađenu na osnovu podataka do sada o trendovima u miru, njegovoj ekonomskoj vrednosti i načinu razvoja miroljubivih društava.

U izradi izveštaja u obzir se uzimaju 23 kvalitativna i kvantitativna indikatora, među kojima su percepcija kriminaliteta, stopa ubistava, nasilne demonstracije, politička nestabilnost, uvoz i izvoz oružja, uticaj terorizma, mogućnost nuklearnog i teškog naoružanja i sl.

Na listi od 163 zemalja, među prvih 10 su, osim Islanda, Danska, Irska, Novi Zeland, Austrija, Singapur, Portugal, Slovenija, Japan i Švajcarska.

Srbija se nalazi na 65 mestu, a od zemalja u regionu najbolje je pozicionirana Slovenija (8), zatim Hrvatska (14), Severna Makedonija (38), Crna Gora (45), BiH (61).

Sjedinjene Američke Države su na 131 mestu, Velika Britanija na 37, Nemačka na 15 mestu.

Kao najmanje bezbedne označene su Avganistan (163), Jemen (162), Sirija (161), ali i Rusija (158) i Ukrajina (157).

U izveštaju se navodi da se prosečan nivo mira u svetu pogoršao za 0,42 odsto, što je deveta godina zarednom da se globalni mir pogoršava.

Dodaje se da su u prošloj godini 84 zemlje zabeležile poboljšanje, dok je 79 zemalja zabeležilo pogoršanje mira.

Kao glavni uzroci pogoršanja mira označeni su sukobi u Ukrajini, mada je intenzitet sukoba rastao širom sveta čak i ranije.

Izvor: Tanjug