STANJE ISPOD MIŠKE

Pazusi su retko kome najdraži deo tela, ali i pored toga, mi im posvećujemo veliku pažnju, bez obzira da li je u pitanju higijena ili ulepšavanje.

Čak bi se moglo reći da uredni i mirisni pazusi govore mnogo o nama samima, pa nam mogu reći i o našem zdravlju.

pazusi

Kada su potencijalne promene u predelu pazuha bezopasne, a kada bi mogle ukazivati na ozbiljan problem koji zahteva posetu lekaru.

Osip može ukazivati na alergiju ili ekcem

Pazusi su deo tela na koji često nanosimo različite kozmetičke proizvode – gelove za tuširanje, kreme za depilaciju, dezodoranse, antiperspirante – a većina nas ponekad voli da proba nešto novo, pa ne koristi uvek iste. Ako nakon što zamenite proizvod koji inače koristite drugim i pojavi se osip, to je dobar pokazatelj da neki od sastojaka izazivaju iritaciju i da ste potencijalno alergični.

Crvenilo i svrab mogu ukazivati i na ekcem, koji se najčešće javlja upravo na mestima kožnih nabora, poput pazuha. Na ekcem treba posumnjati ako istu pojavu primetite i na drugim mestima, na primer na kolenima ili na unutrašnjoj strani laktova i u tom slučaju svakako se obratite lekaru.

Oticanje, svrab i ljuštenje kože mogu ukazivati na gljivičnu infekciju

Gljivične infekcije su najčešće povezane sa vaginalnim područjem, ali se mogu javiti i ispod pazuha ako vaše telo previše proizvodi gljivice. Neki ljudi su skloniji tome, posebno ako njihova ishrana sadrži mnogo šećera, a loša higijena i nošenje uske odeće i visoke temperature koje znače više znojenja mogu doprineti pojavi gljivičnih infekcija.

Problemi sa gljivičnim infekcijama se obično lako rešavaju, na primer upotrebom kreme i/ili uzimanjem probiotika, ali obavezno se konsultujte sa lekarom da proverite da li je zaista gljivična infekcija i da dobijete konkretna uputstva šta da radite.

Povećano znojenje može ukazivati na hiperhidrozu

Znojenje je prirodni mehanizam kojim ljudsko telo oslobađa toplotu, ali ako se znojite čak i kada vam nije vruće, posebno ako je znojenje intenzivno, to može biti znak hiperhidroze.

Hiperhidroza, ili prekomerno znojenje, može se lečiti na više načina – antiperspirantima, antiholinergičnim kremama na recept, jontoforezom, injekcijama botulinum toksina ili operacijom – a ako primetite ovaj problem, prvi korak je da posetite svog lekara.

Ovo je posebno važno ako patite od takozvane sekundarne hiperhidroze, koja nastaje kao posledica određenih stanja kao što su gojaznost, trudnoća ili menopauza, ali može ukazivati i na ozbiljnu bolest, poput dijabetesa.

Neprijatan miris može ukazivati na neravnotežu u telu

Sam znoj nema miris, a pojavljuje se samo kada znoj dođe u kontakt sa bakterijama na koži. Dezodorans može pomoći da se prikrije neprijatan miris, ali da biste izbegli bakterije – kao glavnog krivca – tuširajte se redovno i nosite odeću koja diše od prirodnih materijala, a može pomoći i redovno uklanjanje dlačica.

Ne morate da brinete o neprijatnom mirisu ispod pazuha, normalno je da ne možemo uvek da budemo sveži kao posle tuširanja i da se, uprkos dobrim higijenskim navikama, na našem telu nalaze bakterije.

Međutim, ako primetite da je neprijatan miris čest i/ili intenzivan, to može biti znak neuravnotežene pH vrednosti, što može biti posledica prisustva previše „loših“ bakterija u telu i ukazuje na to da postoji problem u vašim crevima, na primer.

Takođe, ako primetite da se miris vašeg znoja promenio, nemojte to ignorisati. Moguće je da je promena bezopasna i da je nastala zbog hrane koju ste konzumirali, ali je moguće i da je rezultat hormonske promene ili simptom nekog stanja kao što je dijabetes.

Tamni pazusi mogu ukazivati na dijabetes

Najvažnija stvar koju treba znati o tamnim pazusima je da ponekad mogu biti simptom dijabetesa. To je poremećaj pigmentacije u kome koža postaje zadebljana i njena tekstura je baršunasta. Tamne pazuhe, međutim, takođe mogu biti uzrokovane genetikom, sindromom policističnih jajnika, alergijskim kontaktnim dermatitisom ili psorijazom.

Osim toga, mogu biti povezane sa prekomernim znojenjem, iritacijom usled depilacije voskom, trenjem zbog nošenja preuske odeće ili biti reakcija na mirise, boje i konzervanse u dezodoransima, kremama za depilaciju i drugim proizvodima.

O tamnim pazusima je dobro razgovarati sa doktorom, pa nakon dijagnoze – ako ona postoji – možete razmisliti o korištenju posebnih proizvoda ili laserskoj terapiji za posvetljivanje kože.

Otečeni limfni čvorovi mogu ukazivati na bolest

Uvećani limfni čvorovi ispod pazuha mogu biti znak uobičajenih virusnih infekcija, poput gripa ili mononukleoze, a mogu biti i rezultat bakterijske infekcije. U većini slučajeva to je znak da imuni sistem radi svoj posao i da adekvatno reaguje na postojeću infekciju, ali ponekad mogu biti i simptom karcinoma.

Da biste ublažili bol i osetljivost, možete staviti tople obloge i uzeti lek protiv bolova, ali obavezno se obratite lekaru ako:

– otok traje duže od dve nedelje ili se nakon tog vremena pogorša

– kvržica je tvrda ili se ne pomera kada je osoba dodirne

– primetite otečene limfne čvorove u nekoliko oblasti, na primer na vratu i ispod pazuha

– otečeni limfni čvorovi nisu bolni

– postoje i drugi simptomi, kao što su groznica, noćno znojenje ili neobjašnjivi gubitak težine.

Izvor: Centar zdravlja