ČUVAJU TURIZAM

Pokret peškira je počeo na Parosu, gde je novi tužilac Vrhovnog suda Džordžija Adelini već naredila lokalnim vlastima da striktno poštuju zakon.

Građani Rodosa i Parosa formirali su dinamičnu inicijativu protiv nelegalne privatizacije plaža u Grčkoj, pod nazivom „Pokret peškira“, objavio je list Katimerini.

pokret peškira

Prema njihovim rečima, ovakva inicijativa ima za cilj da grčke plaže ponovo učine dostupnim svima i protivi se postojanju čuvara plaža, nedostatka slobodnog prostora i preskupih ležaljki, koje dostižu i 120 evra.

Pokret peškira je počeo na Parosu, gde je novi tužilac Vrhovnog suda Džordžija Adelini već naredila lokalnim vlastima da striktno poštuju zakon.

„Želeo bih da podignem vašu svest o gorućem pitanju nesmetanog i slobodnog pristupa plažama i obalama. Već u maju 1940. godine objavljen je zakon koji je dao prvu pravnu definiciju obale i definisao u članu 1 da se obala definiše morskim talasima koji je zapljuskuju, koja je zajednička svojina i kao takva pripada države koja njime upravlja“, navodi se u memorandumu Tužilaštva.

Iza „Pokreta peškira“ stoji „Pokret građana Parosa za besplatne plaže“, a ujedinjuje ih briga o smanjenju javnog prostora i njegovom uklanjanju sa plaža sopstvene zemlje.

„Zabrinuti smo zbog bezakonja i nepristojnosti plaža od strane kompanija koje eksploatišu delove plaža i samovoljno zauzimaju zajednički prostor ležaljkama i suncobranima, daleko iznad granica predviđenih koncesionim ugovorima koje su potpisali. Branimo pravo građana i posetilaca našeg ostrva da imaju besplatan pristup plažama koje volimo. Grčko leto je deo naše duše, deo našeg identiteta, ne dozvolimo da nam ga neko oduzme“, navodi ovaj pokret na društvenim mrežama.

Ministar nacionalne privrede i finansija Grčke Kostis Hasidakis izdao je naredbu da se po službenoj dužnosti ili po pritužbama građana pojačaju inspekcijski nadzori na plažama, kako bi se obezbedilo poštovanje odredbi predviđenih koncesionim ugovorima i da se prekršioci uvedu propisane sankcije.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, tokom inspekcijskih nadzora obavljenih od 21. do 24. jula na ostrvu Paros, po pritužbama građana na dve plaže, utvrđeni su značajni prekršaji i odmah su izdati protokoli za uklanjanje tri privredna društva sa konkretnih plaža, prenosi Nova Makedonija.

Izvor: Politika