NIZAK HEMOGLOBIN

Nizak hemoglobin – da li je uvek razlog za brigu i šta možete učiniti i sami

Skoro da ne postoji osoba na svetu koja bar jednom u životu nije držala u ruci laboratorijske rezultate krvi  i zabrinuto gledala u onaj jedan parametar koji odskače od normalnih vrednosti – nizak hemoglobin.

nizak hemoglobin

Šta je to hemoglobin, kako njegove niske vrednosti utiču i šta ih uzrokuje, kao i šta možemo sami učiniti da svoje telo dovedemo u ravnotežu, saznajte u tekstu koji sledi.

Šta je hemoglobin?

Svakom od nas je kiseonik neophodan da bi živeli, ali da li ste se ikada pitali šta to prenosi sav taj kiseonik po telu, od najsitnijih kapilara do vitalnih organa poput mozga i pluća? Ako ste mislili da je to krv, jednim delom ste i u pravu. Ipak, najtačniji odgovor je da nešto što se nalazi u krvi, snabdeva sva tkiva kiseonikom. To je upravo hemoglobin.

Hemoglobin je protein sadržan u crvenim krvnim zrnicima, bogat gvožđem, a koji nastaje u samoj koštanoj srži,  gde se i posebnim procesom sintetiše. Osim uloge prenosa kiseonika, zaslužan je i za karakterističnu crvenu boju krvi.

Koje su to normalne vrednosti hemoglobina

Nizak nivo hemoglobina često ukazuje na anemiju, ali visoki nivoi takođe mogu biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja. Koje su to normalne vrednosti i da li se one razlikuju na osnovu pola, uzrasta ili bilo čega drugog?

Hemoglobin se meri u gramima po litru (g/L) krvi, dok se u nekim zemljama radi merenje i u gramima po decilitru. Rezulati krvi koje dobijete na ovim prostorima, rade se po prvom sistemu, odnosno izračunavanju vrednosti hemoglobina u gramima po litru. Tako da ćemo normalne vrednostu hemoglobina, predstaviti baš tako.

Deca:

Novorođenčad: Normalan nivo hemoglobina može biti u rasponu od 13.4 do 19.9 g/dL (ili 134 do 199 g/L).

Deca od 1 do 2 godine: Normalan nivo hemoglobina može biti u rasponu od 9.5 do 13.5 g/dL (ili 95 do 135 g/L).

Deca od 2 do 5 godina: Normalan nivo hemoglobina može biti u rasponu od 10.5 do 14.5 g/dL (ili 105 do 145 g/L).

Deca od 5 do 12 godina: Normalan nivo hemoglobina može biti u rasponu od 11.5 do 15.5 g/dL (ili 115 do 155 g/L).

Dečaci:

11 do 14 godina: Normalan nivo hemoglobina može biti u rasponu od 11.5 do 15.5 g/dL (ili 115 do 155 g/L).

15 do 18 godina: Normalan nivo hemoglobina može biti u rasponu od 13.5 do 17.5 g/dL (ili 135 do 175 g/L).

Devojčice:

11 do 14 godina: Normalan nivo hemoglobina može biti u rasponu od 11.5 do 15.5 g/dL (ili 115 do 155 g/L).

15 do 18 godina: Normalan nivo hemoglobina može biti u rasponu od 12.0 do 16.0 g/dL (ili 120 do 160 g/L).

Odrasli muškarci:

Normalan nivo hemoglobina: Obično iznad 13 g/dL (ili iznad 130 g/L).

Odrasle žene:

Normalan nivo hemoglobina: Obično iznad 12 g/dL (ili iznad 120 g/L).

Starije osobe:

Normalan nivo hemoglobina kod starijih osoba može varirati, ali obično je sličan ili identičan normalnim vrednostima za odrasle.

Šta urokuje nizak hemoglobin?

Imajte u vidu da su opšte normalne i okvirne vrednosti hemoglobina između 110-180 g/L. Ali, činjenica je da njegovi nivoi variraju u odnosu na pol, starost, trudnoću, bolesti i druge faktore, pa čak i nadmorsku visinu. Međutim, treba razlikovati nizak nivo hemoglobina koji nije alarmantan i onaj koji ukazuje na ozbiljna stanja.

krv epruveta

Kada nizak hemoglobin nije razlog za preteranu brigu

Malo nizak hemoglobin nije uvek znak bolesti i nije uvek znak za paniku. On može biti normalan za neke ljude i neka stanja. Žene u mesnstrualnom ciklusu, kao i trudnice, obično imaju nizak nivo hemoglobina. Određene akutne infekcije i bolesti, posebno one koje su praćene groznicom, mogu dovesti do privremenog smanjenja njegovog nivoa.

Takođe, ishrana siromašna namirnicama koje sadrže gvožđe, kao i specijalni režimi ishrane i dijete, mogu značajno uticati. Gvožđe je bitna komponenta hemoglobina i neophodno je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Koji su to simptomi koji ukazuju na nizak hemoglobin:

  • Umor, slabost, vrtoglavica, glavobolja, nizak krvni pritisak
  • Bledilo kože, noktiju i sluznica
  • Kratkoća daha, ubrzan rad srca, otežano disanje
  • Smanjen apetit, gubitak težine, mučnina
  • Zimogrožljivost, hladne ruke i noge
  • Smanjena koncentracija, pamćenje i raspoloženje

Šta prvo uraditi ako vam je nizak hemoglobin

  • Otkrijte pravi uzrok

Da biste popravili nizak hemoglobin, morate prvo saznati šta ga tačno i uzrokuje. Nizak hemoglobin može biti znak anemije, stanja kada nemate dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja nose kiseonik po telu.

Anemija može imati različite uzroke, kao što su nedostatak gvožđa, folata ili vitamina B12, krvarenje, bolesti koštane srži ili hronične infekcije. Kako da budete sigurni šta je u pitanju?

  • Uradite laboratorijske analize

Vaš lekar će vas uputiti da uradite testove krvi, kako bi utvrdio koji je uzrok vaše anemije i propisati vam odgovarajuće lekove, suplemente ili samo dati preporuku. Na primer, ako vam nedostaje gvožđe, dobićete tablete gvožđa koje treba da uzimate redovno.

Takođe će vam savetovati da jedete namirnice koje sadrže gvožđe, kao što su crveno meso, spanać, pasulj ili suve šljive. Kada se otkloni uzrok anemije, vaš nivo hemoglobina će se povećati i osećaćete se bolje.

Šta možete učiniti preventivno i kod kuće kako bi izbegli ili popravili nizak hemoglobin

Nizak hemoglobin može biti posledica različitih stanja, kao što su anemija, krvarenje ili neka bolest. Zato je važno da se prvenstveno obratite lekaru ako sumnjate da imate nizak hemoglobin.

Međutim, postoje i neke stvari koje možete učiniti kod kuće da poboljšate svoj hemoglobin i ojačate svoje zdravlje. Jedna od njih je da jedete hranu koja je bogata gvožđem i drugim vitaminima koji pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

ishrana hemoglobin

Na primer, možete uključiti u svoju ishranu sledeće namirnice:

  • Crveno meso (govedina) i meso iznutrica, poput džigerice. Ove namirnice sadrže najviše gvožđa i lako se apsorbuju u organizmu.
  • Riba je takođe dobar izvor gvožđa, posebno plava riba kao što su losos, tuna i sardine. Riba takođe sadrži omega-3 masne kiseline koje su korisne za srce i mozak.
  • Lisnato povrće, poput kelja i spanaća. Ove namirnice su bogate folnom kiselinom, koja je neophodna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Takođe sadrže vitamin C, koji pomaže u apsorpciji gvožđa iz hrane.
  • Sočivo, pasulj i grašak. Ove namirnice su odličan izvor biljnog gvožđa, kao i proteina i vlakana. Međutim, treba ih kombinovati sa namirnicama koje sadrže vitamin C, kako bi se poboljšala apsorpcija gvožđa.
  • Orašasti plodovi i sušene bobice. Ove namirnice su bogate antioksidansima, koji štite ćelije od oštećenja. Takođe sadrže magnezijum, koji je važan za pravilno funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca.

Nizak hemoglobin je stanje koje može imati različite uzroke i posledice po zdravlje. Ako imate simptome kao što su umor, bledilo, kratkoća daha ili slabost, trebalo bi da se obratite lekaru i uradite testove krvi. Takođe, možete poboljšati svoj hemoglobin i ojačati svoje zdravlje ako u svoj jelovnik uvrstite hranu koja je bogata gvožđem i drugim nutrijentima zdravim i bitnim za krv. Na taj način ćete osigurati da vaše telo ima dovoljno hemoglobina i kiseonika da funkcioniše pravilno.

Biljana Jovanović