KAKO REŠITI MANJAK

Nedostatak vitamina B12 prilično je čest u svetu i obično je uzrokovan izbegavanjem hrane bogate ovim sastojkom. Koje sve namirnice sadrže ovu vitalnu supstancu?

Postoji dobar razlog zbog koga nas zdravstveni stručnjaci stalno podsećaju da jedemo uravnoteženu ishranu, jer dobra ishrana potiče od jedenja pravih namirnica.

nedostatak vitamina B12

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), ishrana je kritična komponenta našeg zdravlja i razvoja. Dobra ishrana ne samo da pomaže jačanju imunog sistema, već smanjuje i rizik od nastanka mnogih bolesti i doprinosi našoj dugovečnosti.

Da bismo imali bolju ishranu, moramo da dobijamo pravu količinu osnovnih hranljivih materija iz svojih obroka. Esencijalne hranljive materije su organska jedinjenja koja naše telo ne može proizvesti samostalno ili ih proizvodi samo u malim količinama. Međutim, pošto igraju ogromnu ulogu u mnogim telesnim procesima, moramo da ih nabavimo iz drugih izvora. Jedan primer esencijalnih mikronutrijenata je vitamin B12 (kobalamin).

Vitamin B12 je osnovni hranljivi sastojak koji nam je potreban za obavljanje različitih telesnih funkcija. Jedenjem hrane ili uzimanjem dodataka ishrani (suplemenata) u potpunosti možemo izbeći nedostatak vitamina B12.

Ovaj vitamin je rastvorljiv u vodi potreban za proizvodnju krvnih ćelija. Takođe se koristi za stvaranje nerava i DNK. Pošto naše telo ne može samo da napravi vitamin B12, moramo ga dobiti iz hrane ili suplemenata.

Nedostatak vitamina B12 prilično je čest u celom svetu i obično je uzrokovan nejedenjem dovoljno hrane bogate ovim sastojkom. Ovo se posebno odnosi na ljude koji slede strogu vegansku ishranu, jer se vitamin B12 obično nalazi u životinjskim i mlečnim proizvodima koje oni izbegavaju.

Simptomi nedostatka ovog vitamina uključuju bledu kožu, umor, disanje i osećaj trnjenja izazvan oštećenjem živaca. Jedno istraživanje je čak povezalo nizak nivo vitamina B12 sa povećanim rizikom od nastanka demencije, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Srećom, ovi problemi se mogu zaobići dodavanjem više različitih izvora vitamina B12 u našu ishranu.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Hrana bogata vitaminom B12

Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, odrasli moraju da unose 2,4 mikrograma (mcg) vitamina B12 dnevno. Ako ste vegan, dodaci vam mogu pomoći da ispunite svoju dnevnu potrebu za vitaminom B12, ali za one koji nisu, evo liste hrane bogate ovim vitaminom.

  • Obogaćene žitarice

Evo opcije koja može da bude dobra i za vegetarijance i vegane. Iako se obogaćene žitarice ne preporučuju kao deo zdrave ishrane, one i dalje mogu biti dostojan izvor B vitamina, posebno vitamina B12. To je zbog procesa obogaćivanja ove hrane, koji dodaje hranljive materije koje prvobitno nisu u njoj. U stvari, studije su pokazale da jedenje obogaćenih žitarica može pomoći povećanju koncentracije vitamina B12 u organizmu. Međutim, ukoliko odlučite jesti obogaćene žitarice, odlučite se za brend koji nudi „whole grain“ žitarice (od celog zrna) visokog nivoa vlakana u sebi i bez ikakvog dodatnog šećera.

  • Losos

Iako je losos poznat po svojim visokim koncentracijama omega 3 masnih kiselina, on je takođe i sjajan izvor B vitamina. Polovina lososovog fileta može da obezbedi više od 80 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina B12. Takođe, može da obezbedi ogromnu količinu (4.023 miligrama) omega 3 masnih kiselina.

  • Školjke

Ovi mekušci su snažan nutritivni izvor. Školjke su dobar izvor proteina i sadrže velike količine vitamina B12. U stvari, 20 malih školjki može nas snabdeti sa više od 3.100 procenata preporučenog dnevnog unosa.

  • Govedina

Govedina se ne može samo pretvoriti u ukusan i lep obrok, već je i fantastičan izvor vitamina B12. Jedan goveđi odrezak od 186 grama osigurava gotovo 200 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina B12. Pored toga, odrezak iste veličine može da obezbedi i dobru količinu vitamina B2 (riboflavin), B3 (niacin) i B6.

  • Mleko i mlečni proizvodi

Mleko i ostali mlečni proizvodi odlični su izvori vitamina B12. Studija objavljena u časopisu „The Journal of Nutrition“ otkrila je da je telo sposobnije da apsorbuje vitamin B12 iz mlečnih proizvoda nego iz ribe, jaja i govedine. Druga studija, koja se pojavila u časopisu „The American Journal of Clinical Nutrition“, pokazala je da je konzumiranje mlečnih proizvoda efikasnije od konzumiranja ribe.