PRIRODNI SUPLEMENT

Čini se da je kreatin generalno bezbedan za korišćenje, iako visoke doze mogu zaustaviti telo da stvara sopstveni kreatin.

Novak Đoković osvojio je masters u Sinsinatiju, savladavši Karlosa Alkaraza u najdužem meču u istoriji tog turnira koji je trajao tri sata i 48 minuta.

kreatin

Nakon što je uzeo jedan od teških poena i došao do prednosti od 5:4 u prvom setu, Novak Đoković se u pauzi okrenuo prema svom timu i uzviknuo da želi kreatin.

Mnogi su se pitali o kakvom je suplementu reč.

Šta je kreatin?

To je supstanca koju prirodno proizvodi naše telo kao izvor energije za naše mišiće i sintetiše se u jetri, ali i pankreasu i bubrezima.

Poznat je kao suplement koji poboljšava performanse i mišićnu izdržljivost. Organizam prosečne osobe proizvede dnevno oko 2 grama kreatina.

Suplementi kreatina popularni su među bodibilderima i takmičarima. Procenjuje se da se samo u Americi godišnje potroši otprilike 14 miliona dolara na suplementaciju kreatinom.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Prednost kreatina je da on može da poveća mišićnu masu i poveća atletske performanse, posebno tokom sportova visokog intenziteta, i sportova sa kratkotrajnim ali velikim naporima (poput skoka u vis i dizanja tegova).

Čini se da je kreatin generalno bezbedan za korišćenje, iako kada se uzima u velikim dozama postoji mogućnost ozbiljnih nuspojava, poput oštećenja bubrega. Visoke doze mogu takođe zaustaviti telo da stvara svoj kreatin.

Kreatin nije testiran da bi se utvrdilo da li je siguran ili efikasan kod osoba mlađih od 19 godina, a za one bojažljive može se uneti i kroz hranu kao što je crveno meso i riba.

Izvor: N1