SA PREDSEDNICOM UDRUŽENJA „U SRCU“

Humanitarno udruženje „U srcu“ Telekoma Srbije a.d. Beograd osnovano je 2017. godine na čelu sa Suzanom Nujić, masterom društveno odgovornog poslovanja, stručnim saradnikom za multimedijalni sadržaj Telekoma, koja veliki deo svoga vremena posvećuje humanitarnom radu.

Suzana Nujić je kao ćerka vojnog lica, vaspitavana je u duhu da pomogne čoveku što je i bilo presudno da prvo marketinški pomogne jednom udruženju, a kasnije da sa kolegama osnuje Humanitarno udruženje „U srcu“ koje danas broji preko 500 članova. Udruženje ima za cilj da podstiče i podržava dobrovoljno davalaštvo krvi i krvne plazme, ali se bavi i prikupljanjem igračaka, odeće i obuće za decu iz socijalno ugroženih porodica.

nujić

Sa Suzanom Nujić, koja je i sama dobrovoljni davalac krvi, razgovarali smo o značaju akcija dobrovoljnog davanja krvi koje organizuje, podržava ili je suorganizator Udruženje „U srcu“ i značaju podrške Telekoma davaocima tečnosti koja život znači – krvi, da bi zalihe bile stabilne.

Česti su apeli za davanje krvi

Prema rečima Suzane Nujić koju humanost pokreće u svakom momentu kada se jave apeli za pomoć u davanju krvi, ma gde bila, udruženje „U srcu“ ima najbolju saradnju sa ljudima na jugu Srbije.

– S obzirom da je naše udruženje „U srcu“ osnovano od strane nas zaposlenih u Telekomu koji je rasprostranjen širom Srbije i u regionu, to je i doprinelo da organizujemo akcije na svim tim terenima i opštinama, jer nam je cilj da uključimo što više kolega. Mi smo most između transfuzije i davaoca krvi. Sporazume o saradnji imamo sa Institutom za transfuziju Republike Srbije (sa VMA), sa Crvenim Krstom Bujanovca, Policijskom Upravom Vranje, sa Posebim Jedinicama Policije veterana (PJP)… Veoma uspešne akcije dobrovoljnog davanja krvi organizovali smo u Bujanovcu i Vranju gde su neke akcije održane u kompanijama „Jumko“ i „Bivoda“ iz Bujanovca. Privatna Mlekara “Velmlek“ je takođe učestvovala u našim akcijama. Zatim smo imali akciju u kojoj je učestvovala Vojska RS. U Bujanovcu su i Albanci učestvovali u davanju krvi. Pored pomenutih akcija davanja krvi mi smo imali i akcije u Beogradu, Zaječaru, Negotinu, Jagodini, Kragujevcu, Prokuplju, Kraljevu, Nišu, Požarevcu, Užicu, Bosilegradu… A u širem regionu smo imali akcije davanja krvi u Budvi, Istočnom Sarajevu i drugim gradovima… Želja nam je da se i kolege iz MTEL Crne Gore i MTEL Republike Srpske uključe u naš humanitarni rad. Posebno smo zainteresovani da pomognemo i domovima zdravlja na Kosovu i Metohiji, jer tamo imamo MTS DOO. Ukoliko nam prilike dozvole mi ćemo sa kolegama na Kosovu i Metohiji da organizujemo akcije da bi pomogli zdravstvenim centrima u prikupljanju krvi.

Krv je nezamenljiva

– Sa Turističkom organizacijom Vranje takođe imamo odličnu saradnju kao i sa Manastirom „Prohor Pčinjski“. Pored podrške davalaštvu krvi, promovišemo i turizam i naše manastire, banje i druge lepote kao i zdrav način života i zaštitu životne sredine – rekla nam je Suzana Mujić.

Humanitarno Udruženje „U srcu“ nedeljno ima 2-3 apela za podršku u davalaštvu krvi, mesečno bude i do tri akcije davalaštva, a godišnje podrži preko 2.500 davalaca krvi.

Suzana Nujić je humanitarac koji čoveka stavlja u prvi plan, svesna da niko ništa ne može sam i da je čoveku ljudska pomoć na prvom mestu. Za nju je pomoć čoveku primarni cilj te zbog toga ne žali ni svoje vreme ni svoje umeće kada je u pitanju organizovanje akcija i podrška davaocima krvi koji opet sa svoje strane učestvuju u spasavanju ljudskih života. Ona i svoje slobodne dane odmora stavlja u funkciju humanosti. Ovom prilikom nam je rekla da je malo žena na čelu udruženja davalaca krvi i da bi žene trebalo da budu aktivnije u tom smislu.

– Imam viziju da se što više udruženja uključi u ove akcije i da se aktiviraju sve komunalne firme od vitalnog značaja za našu zemlju – vatrogasna vozila, vozila MUP-a i sva druga i da sve to bude predstavljeno kao tehnika u službi čoveka. Da svi zaposleni daju krv, jer je i pored svih dostignuća nauke krv nezamenljiva i ne može se veštački napraviti. Kod nas u Telekomu dolaze i šefovi i direktori da daju krv. Naravno, najdragoceniju tečnost mogu da daju samo zdravi ljudi i koji ne piju lekove – kaže Nujić.

Humanitarno udruženje „U srcu“ kao i Suzana Nujić lično, dobotnici su brojnih zahvalnica i nagrada za svoj rad i promociju dobrovoljnog davalaštva krvi kao načina u spašavanju ljudskih života, ublažavanju patnje i održanju ljudskog dostojanstva. U Udruženju očekuju podršku i u vidu donacija od svih firmi koje su u mogućnosti, jer je pomoć potrebna radi lakšeg organizovanja većeg broja akcija.

Autor: Slavica Đukić