NOVA STUDIJA

Postoji mala žlezda koja se nalazi iza grudne kosti i često se kaže da je „beskorisna“ u odrasloj dobi. Zove se timus, a da li je to zaista tako?

Nedavna retrospektivna studija ukazuje na to da timus ili grudna žlezda nije ni približno toliko potrošna kao što su stručnjaci nekada mislili.

timus

Američki istraživači su otkrili da se oni kojima je uklonjen timus suočavaju sa povećanim rizikom od smrti od bilo kog uzroka kasnije u životu, prenosi Science alert.

Oni se takođe suočavaju sa povećanim rizikom od razvoja karcinoma.

Studija je isključivo posmatračka, što znači da ne može pokazati da uklanjanje timusa direktno prouzrokuje karcinom ili druge fatalne bolesti.

Ali istraživači su zabrinuti njihovim nalazima. Dok ne saznamo više, oni tvrde da bi očuvanje timusa „trebalo da bude klinički prioritet“ gde je to moguće.

„Takav rizik je nešto što nikada ne bismo očekivali“, rekao je onkolog Dejvid Skaden En Mening za „Harvard Gazette“.

U detinjstvu je poznato da timus ima ključnu ulogu u razvoju imunog sistema. Kada se žlezda ukloni u mladosti, pacijenti pokazuju dugotrajno smanjenje T-ćelija, koje su vrsta belih krvnih zrnaca koja se bore protiv bolesti.

Deca bez timusa takođe imaju tendenciju da imaju oslabljen imuni odgovor na vakcine.

Međutim, do trenutka kada osoba uđe u pubertet, timus proizvodi mnogo manje T-ćelija. Naizgled se može ukloniti bez neposrednog oštećenja, a pošto se nalazi ispred srca, često se uklanja tokom kardiotorakalne operacije.

Ali dok je nekim pacijentima sa karcinomom timusa ili hroničnim autoimunim bolestima, poput mijastenije gravis, potrebna timektomija, u kojoj se timus hirurški uklanja, žlezda nije uvek prepreka.

To bi čak mogla biti velika pomoć.

Koristeći podatke o pacijentima iz državnog zdravstvenog sistema, istraživači u Bostonu su uporedili rezultate pacijenata koji su bili podvrgnuti kardiotorakalnoj operaciji – više od 6.000 ljudi u kontrolnoj grupi kojima nije uklonjen timus i 1.146 osoba kojima je timus uklonjen.

Oni koji su bili podvrgnuti timektomiji imali su skoro dvostruko veće šanse da umru u roku od pet godina u odnosu na kontrolnu grupu, čak i nakon uzimanja u obzir pola, starosti, rase i onih sa kancerom timusa, mijastenijom gravis ili postoperativnim infekcijama.

Pacijenti kojima je uklonjen timus takođe su imali dvostruko veće šanse da razviju karcinom u roku od pet godina od operacije.

Ovaj karcinom je generalno bio agresivniji i često se ponavljao nakon tretmana u poređenju sa kontrolnom grupom.

Zašto postoje ove asocijacije nije poznato, ali istraživači sumnjaju da nedostatak timusa na neki način utiče na zdravu funkciju imunog sistema odraslih.

Podgrupa pacijenata u studiji koja je bila podvrgnuta timektomiji pokazala je manje raznolike receptore T-ćelija u krvi, što bi moglo da doprinese razvoju kancera ili autoimunih bolesti nakon operacije.

„Zajedno, ovi nalazi podržavaju ulogu timusa koji doprinosi proizvodnji novih T-ćelija u odraslom dobu i održavanju zdravlja odraslih ljudi“, zaključuju autori studije.

Njihovi rezultati, kažu, snažno ukazuju da timus ima funkcionalno važnu ulogu u našem kontinuiranom zdravlju, do kraja života.

Izvor: N1