NESVAKIDAŠNJE OTKRIĆE

Ova jedinstvena šuma u Kini mogla je da raste zahvaljujući obliku rupe, dopuštajući dovoljnoj količini svetla da uđe.

Ogromna stara šuma otkrivena je 180 metara pod zemljom, u velikom ponoru u Kini, piše Daily Mail.

šuma u kini

Na podzemnu misteriju u kineskom geoparku naleteo je tim naučnika za istraživanje pećina u maju prošle godine. Fenomen je u Kini poznat i kao „tiankeng“ ili „rajske jame“. UNESCO-ov globalni geopark Leye Fengshan, u kojem je pronađena vrtača, nalazi se u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang, u jugozapadnoj Kini.

Geopark je opisan na web stranici UNESCO kao „prvenstveno sedimentan s više od 60 odsto 3.000 metara debelih devonskih do permskih karbonatnih stena“. Poznat je po tome što je „područje pećina i najdužeg prirodnog mosta na svetu“. Istraživači su rekli da bi primitivna šuma mogla biti dom dosad neidentifikovanih biljnih i životinjskih vrsta, izveštava The Washington Post.

Broj vrtača u Kini porastao na 30

Divovske vrtače nisu neuobičajene za ovakva područja u Kini. Državna novinska agencija kineske vlade Xinhua objavila je službeni izveštaj u kojem stoji da je novim otkrićem broj vrtača u zemlji porastao na 30.

Zhang Yuanhai, viši inženjer na Kineskom geološkom institutu, takođe je rekao da nalazište ima „dobro očuvanu primitivnu šumu na dnu“ i tri pećine u zidovima. Dodali su da je vrtača duga 306 metara, široka 150 metara i duboka 192 metra, a obim joj prelazi 5 miliona kubnih metara, što znači da se službeno može kategorizovati kao velika vrtača.

Chen Lixin, vođa tima pećinske ekspedicije Guangxi 702, rekao je da gusta senka biljaka doseže do ramena i rekao je da su drevna stabla koja rastu na dnu visoka gotovo 40 metara. Pećinsku ekspediciju dovršio je tim koji se spustio užetom više od 100 metara i „pešačio nekoliko sati kako bi došao do dna jame“.

Krajolik u Geoparku je kraško područje, što znači da se sastoji od krečnjaka. Vrtače obično nastaju otapanjem stenske podloge podzemnom vodom i česte su na tom području. Međutim, jedinstvena šuma pronađena na dnu je neobična – izgleda kao nešto iz fantastičnog filma. Šuma je mogla da raste zahvaljujući obliku rupe, dopuštajući dovoljnoj količini svetla da uđe, a pritom je i duboka.

Izvor: Index.hr