VODENA TORTA

Vodena torta ili torta od šerbeta je jednostavni starinski slatkiš od najjednostavnijih mogućih sastojaka, napravljen prema receptu koje su pravile naše bake.

vodena torta

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
5 jaja
10 kašika šećera
10 kašika brašna
1 mala kašika sode bikarbone
5 kašika vode
ZA FIL:
3 jaja
150 grama šećera
100 grama čokolade za kuvanje
150 grama putera
1 vanilin šećer
ZA ŠERBET:
100 grama šećera
100 mililitara vode
ZA ČOKOLADNI PRELIV:
130 grama putera
250 grama čokolade za kuvanje

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. U sud sa žumancima dodamo vodu, šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Mikserom izmutimo belanca. Izmućena žumanca dodamo u sud sa izmućenim belancima. Dodamo brašno, sodu bikarbonu i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine. Testo preručimo u okrugli kalup obložen kuvarskim papirom. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni.

U sud polupamo jaja. Dodamo šećer, vanilin šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Sud stavimo na paru, dodamo čokoladu izlomljenu na parčad i mešamo varjačom. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo sud sa pare. U ohlađen krem dodamo puter i mutimo mikserom dok se fil ne sjedini.

U šerpu, na šporetu, sipamo 100 mililitara vode, dodamo šećer i promešamo. Kada šerbet provri sklonimo šerpu sa šporeta.

Patišpanj izvadimo iz kalupa, odstranimo papir i isečemo na tri dela. Prvu koru prelijemo ohlađenim šerbetom i premažemo filom. Na fil stavimo drugu koru. Prelijemo šerbetom i namažemo filom. Stavimo treću koru. Celu tortu premažemo filom.

Pripremamo čokoladni preliv. U šerpi, na šporetu, rastopimo puter. Čokoladu lomimo na parčad, stavimo u sud i prelijemo rastopljenim puterom. Mešamo dok se čokolada ne rastopi. Zatim čokoladni preliv nanesemo na tortu.

Tortu stavimo na tacnu. Dekorišemo čokoladnim štapićima, a između njih nanesemo mlevene orahe. Po straničnim delovima nanesemo kokosovo brašno. Dekoraciju završimo šećernom ružom na sredini torte.

Prijatno!