ĆUFTE U BELOM SOSU

Iznenadićete i sebe i druge kada napravite ove neverovatno ukusne ćufte u belom sosu. Količina iz ovog recepta dovoljna je za jedan dobar ručak u kome mogu da uživaju 4 osobe, pa ukoliko mislite da ovaj specijalitet podelite samo sa jednom osobom, količine svega iz recepta treba smanjiti upola.

ćufte u belom sosu

Sastojci:

600 grama mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 kašike prezle
2 jaja
3 kašike mešavine začina
peršun

ZA PODLOGU:
5 glavica crnog luka
200 grama pirinča

ZA PRELIV:
3 jaja
200 mililitara kisele pavlake

ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U sud sa mesom dodamo 2 jaja, jednu i po kašiku mešavine začina, prezlu, sitno isečen peršun, posolimo i pobiberimo. Jednu glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Kada se isprži dodamo luk u sud sa mesom. Rukom mešamo sastojke dok ne dobijemo homogenu smesu. Uzimamo od smese, formiramo ćufte i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Pripremamo podlogu (pilav). Preostalih 5 glavica crnog luka isečemo na rezance i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Kada luk omekša dodamo pirinač, jednu i po kašiku mešavine začina, 500 mililitara vode, posolimo, pobiberimo i promešamo. Posle 15-ak minuta dinstanja sklonimo tiganj sa šporeta. Pilav preručimo u vatrostalnu posudu. Na pilav poređamo ispržene ćufte.

Pripremamo preliv. U sud polupamo 3 jaja, dodamo pavlaku i dobro izmutimo žicom za mućenje. Preliv nanesemo na ćufte u posudi. Pečemo 10 minuta na 200 stepeni. Kašikom, ćufte u belom sosu serviramo na tanjir. Dekorišemo kriškama paradajza i listovima peršuna, pa sve pospemo origanom.

Prijatno!