KAZNA ZA PRIMER

Kalifornijska vinarija Ocean Fathoms godinama je, bez dozvole vlasti, spuštala vina na dno mora, što je praksa koja u SAD podleže vrlo strogim propisima

Mala kalifornijska vinarija Ocean Fathoms morala je da preda vlastima okruga Santa Barbara više od 2.000 boca vina. Razlog: ilegalno dozrevanje vina u okeanu.

kalifornijska vinarija

Ova praksa, kako stoje stvari, u SAD podleže oštroj regulativi, i vinarije su prinuđene da traže dozvole od mornarice i od regulatornih tela kao što je Obalska komisija Kalifornije ako žele da spuste boce vina u more radi dozrevanja. Osnivači vinarije izjasnili su se krivim za ilegalno odlaganje boca u teritorijalne vode SAD i neovlašćeno prodavanje alkoholnih pića, a ova praksa je, kako stoji u optužnici, počela još 2017. godine kada su Emanuele Acareto i Tod Han prvi put odlučili da spuste boce u more.

Sajt kuće Ocean Fathoms navodi da je dno mora savršeno mesto za dozrevanje vina jer u njemu nema kontaminacije ultraljubičastim svetlom kao ni buke, a okeanske struje polako mešaju vino unutar boce. Takođe, na bocama se tokom godina formiraju naslage morske flore i faune, dajući im izuzetno atraktivan i evokativan izgled.

Kompanija je prodavala boce za oko 500 dolara, uprkos upozorenju agencije FDA da to vino nije prikladno za upotrebu nakon duge izloženosti morskoj vodi. Poznavaoci vina složiće se da je ovo upozorenje, ipak, samo birokratske prirode i da je vino sa etiketama Ocean Fathoms najverovatnije sasvim bezbedno za upotrebu – ako zanemarimo i druge etičke i pravne argumente. Od njih je verovatno najvažniji taj da je kompanija bukvalno slagala da će deo profita uputiti lokalnoj organizaciji za zaštitu prirodne sredine, uz činjenicu da je kuća Ocean Fathoms prodavala vino bez plaćanja poreza i bez pravilnih oznaka na etiketama.

Pošto je rad kuće Ocean Fathoms verovatno trajno zaustavljen, izvesno je da će boce njihovih vina – to jest, onaj deo koji nije zaplenjen i komisijski uništen – postati vredni kolekcionarski predmeti, dosta skuplji od svoje početne cene.

Izvor: Vino i fino