ISTORIJAT I TRADICIJA

Piklbol je nedavno doživeo veliku popularnost, što je privuklo mnoge ljude da se pridruže ovom zabavnom sportu. Sigurno ste primetili entuzijazam za ovu igru, a možda ste čak ispratili i neki meč.

Igra koja je nastala u dvorištu jedne porodice, sada je postala toliko popularna da privlači slavne ličnosti, poslovne ljude i sportske zvezde. Iako ga većina ljudi igra zbog fizičke aktivnosti ili zabave, postoji i veliki broj onih koji se profesionalno bave ovim sportom i učestvuju u nekim od najpopularnijih takmičenja.

piklbol

Pioniri piklbola: Prvi koraci ove popularne igre

Iako mnogima možda nije poznato, piklbol je igra koja datira još od 1965. godine kada je stvoren na ostrvu Bejnbridž u državi Vašington, a osnivači su Džoel Pričard, Bil Bel i Barni Mekalum. Iako je sport dugo bio u senci, u poslednjih pet godina je doživeo ogromnu popularnost.

Samim tim, osnovano je i nekoliko klubova i udruženja, kao što je Profesionalna asocijacija za piklbol, Asocijacija profesionalaca za piklbol, a 2021. godine je formirana je Piklbol liga.

Iako su pravila piklbola jasno definisana, profesionalno igranje još uvek prolazi kroz razvojnu fazu. Uprkos tome, postoje neki igrači koji su brzo dostigli sam vrhunac u ovom sportu. Postoje neka imena koja su već nadaleko prepoznatljiva u svetu piklbola.

Širenje piklbola i oblikovanje sporta

Piklbol je dinamičan sport koji je osvojio svet svojom jednostavnošću i lakoćom igre. Ipak, on duguje mnogo osnivačima i legendarnim igračima koji su ga oblikovali onakvim kakav je danas.

Nakon otkrića piklbola, ovaj sport je postepeno sticao popularnost među prijateljima i komšijama njegovih tvoraca. Postupno su se razvijala formalna pravila i standardi igre. Ali, prekretnica se desila 1972. godine kada je održan prvi piklbol turnir. Ovaj događaj je označio početak širenja igre izvan porodice Pričard, u čijem dvorištu je i nastala igra, i priznavanje piklbola širom Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je popularnost piklbola rasla, počeli su se graditi stalni tereni širom zemlje. Ovaj poduhvat je bio ključni korak koji je doveo do priznanja sporta i pružio je igračima poseban prostor za trening i takmičenje.

Prvo prvenstvo u piklbolu i prvi šampion

Prvo prvenstvo u piklbolu je zvanično održano 1976. godine i označilo je prekretnicu u razvoju ovog sporta, jer je iz neformalne igre postao priznata takmičarska disciplina.

Iako prvo piklbol prvenstvo u Vašingtonu nije privuklo veliku pažnju, u njemu su učestvovali lokalni entuzijasti i takmičari iz okolnih regiona koji su želeli da pokažu svoje veštine u ovoj igri. Osoba koja je trijumfovala i ostala zapamćena kao prvi pobednik je Dejvid Lester, u muškoj pojedinačnoj konkurenciji, dok je drugo mesto zauzeo Stiv Paranto.

Ovaj događaj je posebno značajan jer je označio početak formiranja zajednice posvećene piklbolu. Pritom, pored toga što je probudio interesovanje i strast među igračima, on je i otvorio put za niz budućih turnira i takmičenja. Postalo je jasno da piklbol ima potencijal da postane organizovan i priznat sport.

Popularnost piklbola: Pobednici turnira i uticaj poznatih ličnosti

Nije tajna da je piklbol postao mnogo popularniji nego što se u početku očekivalo. Vrlo brzo su se širom Amerike izgradili brojni tereni za ovaj sport, a mnogi se bore za to da on postane deo Olimpijskih igara.

Dvoje najboljih igrača u piklbolu su Ana Li Voters i Ben Džons, sa neverovatnim talentom za ovaj sport. Ana je 15-godišnja devojka koja je dokazala svoj neosporni talent osvajanjem tri titule u šampionatima u ženskom singlu, ženskom dublu i mešovitom dublu. Dok se Ben Džons smatra najboljim piklbol igračem svih vremena.

Takođe, brojni sponzori, televizijske kuće i poznate ličnosti žele da se povežu sa ovim sportom neobičnog imena, zbog njegovog izuzetnog finansijskog potencijala.

Nedavno su se sportske zvezde LeBron Džejms i Tom Brejdi pridružili timovima u novonastaloj Major League Pickleball turneji. Ali oni nisu jedini, sve je veći broj poznatih ličnosti iz sveta sports, zabave i umestnosti koje se interesuju za ovaj sport. Njihova radoznalost prema ovom sportu ne samo da ga čini popularnijim, već i inspiriše nove igrače da mu se priključe.