KREM KOLAČ S ANANASOM

Lagani i osvežavajući krem kolač s ananasom može da bude savršen izbor za desert posle nekog ukusnog jela koje se završava poslasticom. Za ljubitelje kremastih kolača ova poslastica je pun pogodak!

krem kolač s ananasom

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
6 jaja
120 grama šećera
120 grama brašna

ZA KREM:
200 mililitara mleka
5 jaja
1 vanilin šećer
20 grama želatina
500 mililitara slatke pavlake
so
700 grama krugova konzerviranog ananasa
300 grama šećera
50 grama čokolade za kuvanje

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj tako što polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Belanca posolimo, dodamo 5 kašika šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. U sud sa žumancima dodamo preostali šećer i izmutimo mikserom. Izmućena žumanca dodamo u sud sa izmućenim belancima. Dodamo brašno i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini. Okrugli kalup za pečenje namažemo uljem i pospemo brašnom. Preručimo testo u kalup i pečemo 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pripremamo krem. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. Sud sa žumancima stavimo na paru. Dodamo mleko, 100 grama šećera, vanilin šećer, želatin i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Sklonimo sud sa pare i ostavimo krem da se ohladi. Ananas isečemo na parčiće, stavimo u blender i izmiksamo. U sud za mućenje sipamo slatku pavlaku i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu. Dodamo ohlađen krem, izmiksan ananas i izmutimo mikserom. Odstranimo stranice kalupa i odsečemo gornji deo patišpanja. Vratimo stranice kalupa, a koru poprskamo mlekom. Na koru nanesemo krem.

U sud na pari stavimo belanca, posolimo, mutimo mikserom i dodamo 200 grama šećera. Kada se šećer rastopi sklonimo sud sa pare. Izmućena belanca nanesemo na krem. Na belanca sitno izrendamo čokoladu. Ostavimo kolač da se hladi 2-3 sata. Odstranimo stranični i donji deo kalupa, pa kolač isečemo na parčiće.

Prijatno!