PLODNA I PRODUKTIVNA SORTA

Kruška budućnosti Eden Gold, kako je već sada nazivaju njeni kreatori, uskoro bi mogla da stigne na tržište.

Navode da se radi o produktivnoj sorti sa velikim agronomskim prednostima koja se odlikuje otpornošću na bolesti, dobro se čuva i ima dobre organoleptičke osobine. Kruška Eden Gold nastala je ukrštanjem Nashi i Coscia kruške od izraelskog uzgajivača Ben Dor.

eden gold

Escande rasadnik je krajem avgusta predstavio puni potencijal nove sorte u francuskoj arborikulturnoj eksperimentalnoj stanici La Pugère u Buš di Ron, gde se trenutno testira. Ovaj rasadnik je zadužen za njen razvoj u Francuskoj, Španiji, Portugalu i Maroku.

– Ono što je danas sigurno je da imamo krušku koja će biti lider u budućnosti – objašnjava Beno Eskand.

Navodi da sorta vodi poreklo iz zemlje u kojoj temperature dostižu 42°C do 45°C i zbog toga će se lako prilagoditi toploj i suvoj klimi juga Francuske. Odlikuje se visokom produktivnošću, a otporna je na plamenjaču i manje je napadaju psilide. Ističe se po svom ukusu i organoleptičkim osobinama. Plodovi su hrskavi, sočni, slatki, sa neobičnom teksturom.

Još se sprovode istraživanja

Komercijalno predstavljanje nove kruške se ne očekuje još dve godine. Eskand rasadnik je potpisao ugovor sa eksperimentalnom stanicom za sprovođenje ispitivanja, jer za sada nemaju pouzdane, merljive i ponovljive podatke.

U Sen Remiju de Provansu trenutno se sprovode eksperimenti berbe i očuvanja. Tamo takođe tvrde da se nova sorta odlikuje dobrim rokom trajanja, koja polako sazreva i ostaje čvrsta. Obavljena ispitivanja skladištenja u klasičnim hladnjačama su pokazala da nakon pet, šest i sedam meseci čuvanja nisu uočeni unutrašnji poremećaji. Ističe da će ove godine raditi dalja ispitivanja, sa pet datuma berbe, kao i normalno skladištenje na hladnom.

Eskand kaže da će se moći pridružiti svako ko želi pod uslovom da proizvodi prema preciznim specifikacijama:

– Morate biti u stanju da proizvedete određeni prinos i to učinite kako treba. Ideja je da voće stigne do potrošača najboljeg kvaliteta.

Izvor: Agro klub