NAJLON TORTA

Možda ubuduće nećemo moći da koristimo najlon kese, ali će zato najlon torta uvek moći da se napravi bez bilo kakve ekološke kazne ili opomene. Zato se opustite i priuštite sebi malo razonode u spremanju ovog slasnog deserta koji se lako pravi.

najlon torta

Sastojci:

10 čokoladnih bananica
500 grama putera
10 jaja
500 grama šećera
12 kašika brašna
200 grama čokolade za kuvanje
1 litar mleka
4 kašike brašna
16 kašika šećera
2 kafene kašike sirćeta

Način pripreme:

Jaja polupamo i odvojimo žumanca od belanaca. Belanca mutimo mikserom, pa dodamo 500 grama šećera i sirće. Dodamo 4 kašike brašna i mešamo varjačom.

U kalup za pečenje premazan puterom stavimo testo za tortu i izravnamo površinu. Pečemo 45 minuta na 150 stepeni.

U međuvremenu pripremimo fil. U sud sa žumancima dospemo jednu šoljicu mleka i mutimo mikserom. Dodamo 12 kašika brašna i malo mleka. Preostalo mleko sipamo u šerpu na šporetu i dodamo 16 kašika šećera. Mešamo. U proključalo mleko dodamo izmućena žumanca sa brašnom. Mešamo dok krem ne postane dovoljno gust, potom skidamo sa šporeta i ostavimo krem da se hladi.

Ispečeni patišpanj vadimo iz rerne i odvajamo od krajeva kalupa. Čokoladu stavimo da se topi na pari. Puter mutimo mikserom, dodamo ohlađen krem. Pola fila stavimo u veći dublji sud, dodamo krem bananice isečene na parčad i mešamo. U drugu polovinu fila dodamo rastopljenu i ohlađenu čokoladu i mešamo dok se fil ne sjedini. Ohlađen patišpanj sečemo na polovine.

Na prvi deo patišpanja nanesemo fil od krem bananica, pa drugi patišpanj. Pritisnemo rukom da se zalepi. Celu tortu premažemo čokoladnim filom. Filovanu tortu stavimo na donji deo kutije za torte. Strane ukrasimo sitnim parčadima bele čokolade, a sitnim parčadima bele i žute čokolade (ili neke druge čokolade u boji) ukrasimo gornju površinu torte.

Prijatno!