U JULU

Ejnalou je ostrvo napušteno u 19. veku nakon epidemije kuge, i od tada je ostalo zatvoreno za svet čak 364 dana godišnje.

Na ostrvu Ejnalou je polovinom 19. veka živelo čak 30 ljudi, kada je potpuno napušteno zbog epidemije kuge. Na njemu ni danas nema nikog, tamo žive samo ptice, za koje je i podignuto utočište. Ejnalou (Eynhallow) je kapsula zaboravljena u vremenu na udaljenim škotskim ostrvima Orkni.

ejnalou

Ejnalou je malo ostrvo u Škotskoj koje možete posetiti samo jednom godišnje. Ostrvo već decenijama rasplamsava maštu i znatiželju miliona ljubitelja nepoznatih i neobičnih destinacija.

Ejnalou je napušteno u 19. veku nakon epidemije kuge, i od tada je ostalo zatvoreno za svet čak 364 dana godišnje. Samo jednog dana u godini se organizuje prevoz za zainteresovane posetioce, svih ostalih dana bićete prisiljeni da se snalazite ukoliko želite da ga posetite.

Organizovanog prevoza osim tog jednog dana jednostavno nema. Osnovni razlog leži u činjenici da je ovo ostrvo smešteno na udaru jakih morskih struja, pa su plovidbe u velikoj meri otežane, navodi BBC.

Jedina atrakcija koju ovo ostrvo poseduje je istoimena crkva koja datira čak iz 12. veka, a sem ptica, na njemu nećete stresti nikog. Međutim, ostrvo je za ekologe blagoslov. Još od evakuacije ostrva u 19. veku, Ejnalou je preoblikovan u važno mesto za razmnožavanje morskih ptica. Na tom mestu okruženom vodom i surovom klimom, život je pronašao način da se razvija.

Ako se i odlučite za posetu, vreme za putovanje je rezervisano za jul svake godine, kad jedini izlet u godini organizuje lokalno udruženje Orkney Heritage Society.

Izvor: B92.net